back to Blog

כך תמצאו משקיעים בסטארט אפ – גיוס כסף לסטארט אפ בחוכמה

התהליך שבו מתחיל גיוס משקיעים לסטארט אפ הוא שלב כמעט הכרחי בחייו של כל מיזם שכזה, שכן כמעט בלתי אפשרי להקים עסק ללא כסף בכלל, ולרוב היזמים אין את סכומי הכסף הנדרשים על מנת לנסות להגשים את החלום (אלא אם כן מדובר במי שכבר ביצע אקזיט בסטארט אפ אחר שלו…)

חשוב להדגיש כי מדובר בשלב שעשוי להיות מתסכל מאוד, הן בשל הסירובים (שלרוב הם אדיבים מאוד ובכל זאת מתסכלים) והן בשל הצורך להשקיע זמן יקר, יצירתיות ואנרגיות בחיפוש משקיעים מתאימים במקום בפיתוח הרעיון שלשמו הוקם הסטארט אפ – אבל כאמור מדובר בשלב הכרחי, מה גם שעם היערכות נכונה ניתן להפוך את השלב של גיוס כספים לסטארט אפ למנוף צמיחה לא רק בהיבט הפיננסי.

גיוס משקיעים בסטארט אפ לפי שלבי התפתחות

אחת ההתלבטויות העיקריות של כל סטארט אפ ישראלי הזקוק למשאבים כספיים היא באיזה שלב של התפתחות העסק להתחיל לחפש את המשקיעים הנכונים.

החלוקה המקובלת היא ל- 3 שלבים: שלב הרעיון ההתחלתי, שלב בחינת ההיתכנות ושלב הייצור והמכירות.

בשלב הרעיון ההתחלתי, הנקרא גם Pre Seed, אין צורך, לפחות ברוב המקרים, במשאבים כספיים רבים ובמקרים רבים מוותרים בעלי הסטארט אפ (שבדרך כלל בשלב זה הם גם העובדים היחידים בעסק או כמעט היחידים) על גיוס כספים מקרנות או על ידי חיפוש משקיעים או שמסתפקים בתמיכה מבני המשפחה או החברים הקרובים וכן מתבססים על הון עצמי (כאמור אין צורך בסכומי כסף גבוהים, והמימון היחידי הוא למטרת תחילתו של המו”פ, בדיקה האם כבר נרשם פטנט על הרעיון, חקר שווקים בסיסי וכו’).

השלב הבא בחיי הסטארט אפ הוא שלב ההיתכנות, הנקרא גם Seed, ובו מגובש מודל עסקי ומפותח אב טיפוס של המוצר אותו מתעתד הסטארט אפ לייצר או לחילופין מתבצע פיילוט הבוחן את הרעיון (כשאין מוצר פיזי). בשלב זה נדרשים משאבים רבים יותר לביצוע הפיילוט או ייצור האבטיפוס ועל כן יש להתחיל לחשוב על גיוס משקיעים בסטארט אפ, ובפרט לאפיין את המשקיע האופטימלי מבחינת אותו סטארט אפ ספציפי כדי לדעת מה לחפש ואיך לחפש. המשקיעים עשויים להיות מה שמכונה אנג’לים – אנשי עסקים פרטיים, אמידים מאוד, שאחת ההתמחויות שלהם היא השקעה בסטארט אפ וזאת תמורת אחוזים בחברה. כדאי לקחת בחשבון שאותם אנג’לים עשויים לדרוש שיעור אחזקות משמעותי בחברה שזה עתה הוקמה ובדרך כלל הם מצוידים בעורכי דין מטעמם שמציעים לבעלי הסטארט אפ חוזים שעלולים להיות לא פשוטים לעיכול. עוד חשוב לדעת כי חוזים שכאלה, היוצרים מחויבות משמעותית של היזם כלפי האנג’ל, עלולים להרתיע משקיעים עתידיים ולהקשות על גיוס הון ראשוני לסטארט אפ בשלבים מתקדמים יותר. מומלץ בחום לחשוב היטב עד כמה כל משקיע אכן משתלם לחברה (על פי סכום הכסף שהוא מוכן לספק, התרומה הנוספת שלו לסטארט אפ – ידע, ניסיון, קשרים וכו’, וכן בהתאם לדרישות שהוא מציב) ולהצטייד בעורך דין איכותי משל עצמכם. גם אנשי המקצוע של לאומי טק ישמחו לתרום מניסיונם בכל הקשור לגיוס משקיעים בסטארט אפ ולספק עצות שעשויות להתגלות כיקרות ערך במיוחד שאנחנו אובדי עצות לגבי השאלה איך מתחילים סטארט אפ?

גיוס משקיעים בסטארט אפ עשוי להתבצע גם בשלב מתקדם יותר בחיי המיזם – שלב תחילת הייצור והמכירות. במקרים רבים יהיו אפילו מספר סבבי גיוס משקיעים (הנקראים Round A או גיוס הון ראשוני, Round C, round B וכו’), וגם אם בשלבים אלה כבר ניתן, ונהוג במקרים רבים, לפנות לקרנות הון סיכון הרי שעדיין סטארט אפים מבטיחים רבים פונים למשקיעים, שבדרך כלל ידרשו בתמורה מניות בחברה, זכויות בניהול וכן עדיפות במקרים של חלוקת דיבידנדים, מיזוג או מכירה ועוד.

משקיעים פרטיים או מוסדיים?

בכל שלב של גיוס כסף לסטארט אפ עולה השאלה מיהו המשקיע המתאים ביותר, וזאת משום שהאפשרויות של גיוס משקיעים לסטארט אפ רבות, וכוללות בין השאר קרנות הון סיכון, משקיעים מוסדיים ומשקיעים פרטיים שמכונים גם אנג’לים.

גיוס כסף לסטארט אפ דרך פנייה לאנג’לים טומן בחובו יתרון משמעותי: אותם משקיעים פרטיים כבר צברו ניסיון בהשבחת מיזמי היי-טק וברוב המקרים הם מספקים לא רק את ההון הדרוש אלא גם ידע, ניסיון וקשרים. עוד כדאי לזכור בהקשר זה שבשנים האחרונות מוענקות הטבות מס למשקיעים פרטיים שמעודדות אותם להשקיע בסטארט אפים. עוד כדאי לזכור שכל סטארט אפ ישראלי, באופן טבעי בעולם שהפך לכפר גלובלי, יכול לגייס הון גם מעבר לים.