back to Blog

סטארטאפיסט מתחיל? המדריך המלא לאקזיט המיוחל

להרבה בני אדם יש רעיונות חדשניים ומעניינים. לחלקם יש פוטנציאל אמיתי לשנות את העולם לטובה. בהתאם בכל נקודת זמן ישנם כמה וכמה ישראלים שאומרים לעצמם משהו כמו אוקיי, יש לי רעיון לסטארט אפ מה הלאה. התשובה ב-3 מילים: הרבה עבודה קשה. תשובה מפורטת יותר כוללת מספר פעולות הכרחיות כדי להתחיל להתניע את התהליך שבסופו חברה יציבה ומשגשגת ואולי אפילו אקזיט משמח ומעורר השראה.


בדיקת היתכנות ראשונית


כאמור להרבה בני אדם יש רעיונות חדשניים ומעניינים – אבל לא כולם יכולים להוות בסיס לסטארטאפ.
ראשית, לא כל רעיון הוא כזה שמספק מענה אפקטיבי באמת לצורך קיים. כשאין צורך אמיתי, לפחות בנקודת הזמן הנוכחית, אין גם ביקוש, וללא ביקוש אין הצדקה אמיתית לקיומו של הסטארטאפ.
שנית, בחלק מהמקרים היכולת לממש את הרעיון ולהפוך אותו למוצר ממשי או שירות שאפשר לספק ללקוחות עדיין לא קיימת – כדאי לזכור שלמרות ההתקדמות הטכנולוגית הדרמטית בעשורים האחרונים, עדיין יש לא מעט חסמים.


במקרים אחרים אין היתכנות כלכלית. כלומר, עלות הפיתוח והייצור תהיה עצומה ולכן גם המחיר של המוצר הסופי יהיה גבוה מאוד, גבוה מדי. עוד פעולה חשובה שכל סטארטאפיסט מתחיל חייב לבצע היא לוודא שאין כבר חברות אחרות שהחלו לעבוד על יישום רעיונות דומים. כשיש מתחרים חזקים שכבר נמצאים כמה צעדים לפני המיזם שעוד לא הוקם הסיכוי להצליח קלוש.


הקמת צוות


פיתוח סטארט אפ הוא עבודת צוות. אף סטארטאפיסט, מוכשר ככל שיהיה, אינו מומחה בכל התחומים שבהם נדרשת בקיאות עמוקה במיוחד, ובנוסף תמיד כדאי לשמוע גם דעות מנוגדות שמהוות בסיס לבריינסטורמינג אמיתי. צוות מוצלח מונע בזבוזי זמן עקב פנייה לנתיבים לא נכונים או טעויות שאפשר היה לזהות אותן מראש, ומאפשר להשביח את הרעיון המקורי תוך כדי מימושו.
בניית צוות לסטארט אפ היא אמנות של ממש. בפרט דרוש איזון מדויק בין תשוקה ויכולת לחלום בגדול לבין הישארות עם שתי רגליים על הקרקע, בין מחויבות מלאה לבדיקת הגבולות לבין הבנה מלאה של כל המגבלות הקיימות וכמובן יכולת לעבוד בצוות ועם זאת להביא לידי ביטוי את האישיות הייחודית של כל אחד ואחת.
ממייסד הסטארט אפ נדרשת יכולת להאציל סמכויות ולאפשר לכולם לבוא לידי ביטוי. מהשותפים לדרך נדרשת היכולת לקבל מרות, ובכל מקרה חשוב מאוד לגבש צוות של אנשים שמשלימים זה את זה מכל הבחינות.


המוצר הטוב ביותר האפשרי – וגם היעיל ביותר


השלב הבא בדרך של סטארטאפיסט מתחיל שרוצה להגיע הכי רחוק שאפשר הוא לפתח את המוצר הטוב ביותר האפשרי – אבל גם זה שהוא היעיל ביותר שיש. חשוב לזכור שהשאיפה לשדרג עוד ועוד את המוצר עלולה להיות בעוכרי הסטארט אפ. דוגמה טובה לכך היא אינסטגרם. מייק קריגר וקווין סיסטרום פיתחו אפליקציה מורכבת מאוד שיודעת לספק שלל שירותים על בסיס מיקום. התוצאה הייתה מרשימה מאוד מבחינה טכנית אבל מסורבלת להפליא וכמעט בלתי אפשרית לעבודה. השניים החליטו להתמקד, והבחירה הייתה באפשרות הצילום. תוך חודשיים הוצגה לציבור הרחב אינסטגרם כפי שאנחנו מכירים אותה וכעבור שנה וחצי נרכשה החברה הצעירה תמורת מיליארד דולר (ע”י פייסבוק, כמובן).


גיוס הון


אחד האתגרים המשמעותיים ביותר עבור כל סטארטאפיסט הוא גיוס הון. בדרך כלל האיכויות שמאפיינות את מי שמקים סטארטאפ הן חשיבה מקורית, רוח יזמית, חשיבה טכנולוגית, נחישות וגם יכולת לסחוף עוד אנשים בדרך למימוש החלום. יחד עם זאת כשמדובר על כסף, ומן הסתם הסכומים הנדרשים לפיתוח בכל שלב גבוהים מאוד, כבר נוצר קושי של ממש.
למעשה גיוס משקיעים לסטארט אפ מחייב בקיאות ספציפית, ובחלק מהמקרים אף מומלץ להיעזר במומחים בתחום. עוד כדאי לזכור שבנק הוא מקור מצוין לאשראי ותמיכה כספית, מה גם שאמון מצד בנק גדול מסייע לשכנע עוד בעלי הון.


בכל מקרה חשוב לזכור שבסטארט אפים המשקיעים יכולים להיות גם שותפים אמיתיים לדרך ולתרום גם ידע, ניסיון וקשרים רלוונטיים. דגש נוסף הוא התמורה להשקעה, שבחלק מהמקרים מתבטאת במניות. בהתאם חשוב לוודא שאכן מדובר בשותפים מתאימים לדרך מכל הבחינות, כך שהסיוע הכספי לא ייצור קונפליקטים שעלולים להסיט את הסטארטאפ מהדרך.


שיווק


אתגר נוסף שחובה להקדיש לו תשומת לב, וגם משאבים רלוונטיים, הוא השיווק של הסטארט אפ. גם לצורך מטרה חשובה זו כדאי מאוד לשכור אנשי מקצוע שזוהי המומחיות שלהם וכבר צברו ניסיון יקר ערך בכל האספקטים השונים של שיווק סטארט אפ.
בחלק מהמקרים מטרת השיווק היא גיוס הון נוסף. במקרים אחרים מתבצע שיווק על-מנת למתג את החברה הצעירה בהתאם לערכים הרצויים מבחינתה. יעד אפשרי אחר הוא העלאת המודעות בקרב הציבור הרחב והלקוחות הפוטנציאליים לקיומו של הסטארטאפ ולמוצרים שהוא מייצר, לפעמים עוד לפני שהם מוכנים לגמרי. כמובן שכשיש מוצר מוגמר או שירות מוכן למכירה, השיווק יתמקד בפרסום היתרונות שלהם.


ליווי משפטי צמוד


עוד המלצה חמה לסטארטאפיסט המתחיל היא להיעזר בייעוץ משפטי. עו”ד מומחה לסטארטאפים מספק המלצות יקרות ערך לגבי אופן הקמת החברה, הסכם שותפים/מייסדים, הסכמי משקיעים לאורך הדרך, קניין רוחני וזכויות יוצרים באינטרנט, חוזים רלוונטיים ועוד שורה ארוכה של נושאים, שכל טעות ולו הקטנה ביותר בהם עלולה לחבל במידה ניכרת בסיכויי ההצלחה של הסטארטאפ. לסטארטאפיסטים שפועלים גם בחו”ל מומלץ לוודא שהיועץ המשפטי הוא בעל ניסיון גם במדינת היעד.