back to Blog

לאומי טק מסבירים מה עושים לאחר שמוצאים משקיע

לא פשוט למצוא משקיע (או משקיעים) שיאמין בכם ברמה כזאת שיסכים לממן את הסטארט אפ שלכם. צריך לדעת איך לחפש משקיעים מתאימים ואיך להציג בפניהם את הרעיון ואת החזון העסקי. שגיאות קטנות עלולות להבריח משקיעים ובמיוחד נכון הדבר עבור יזמים שזו להם הפעם הראשונה שבה הם מקימים סטארט אפ. בעזרת לאומי טק נסביר בקצרה איך כדאי לפנות למשקיעים אבל גם מה עושים לאחר מכן. אופי ההסכם והדגשים הנכונים יאפשרו לכם לקבל את התמורה שבאמת מגיעה לכם עבור הרעיון, הפיתוח והעבודה הקשה שממתינה לכם בשנתיים או בחמש שנים הקרובות.


איך לפנות למשקיעים באמת מתאימים


על פי רוב, תחילת הדרך נשענת על רעיון מבריק ולכל הפחות מאוד מלוטש. לפעמים הרעיון יהיה חדשני ביותר אולם בדרך כלל הוא יתבסס על פיתוחים קיימים שאפשר לשכלל או להפוך ליישומים משודרגים. כל יזם זוכר את הרעיון הטוב הראשון שעלה בדעתו, לפעמים בהארה פתאומית ולפעמים לאחר תהליך חשיבה מתמשך. השאלה יש לי רעיון לסטארט אפ מה הלאה מנקרת בראשכם. השלב הראשון יהיה לחפש את המשקיעים שמתעניינים בתחום הזה.


מומחי לאומי טק מסבירים שאפשר לחלק את קבוצות המשקיעים השונים לפי סדר גודל של סכומי השקעה. יחד עם זאת, אפשר גם לחלק אותם לקטגוריות בעניין של תחומים המעניינים אותם. אם הרעיון שלכם הינו בתחום המכשיר הרפואי, חפשו משקיעים שמשקיעים בשנים האחרונות בתחום המכשור הרפואי או הביו טכנולוגיה. אם חשבתם על רעיון בתחום הסייבר, חפשו רשימות משקיעים שמאמינים בתחום הזה. משקיעי פינטק, לדוגמא, לא יתעניינו כל כך בפיתוחים מתחום האנרגיה הירוקה ולהפך. אם תפנו למשקיע שלא מבין או אין לו עניין בתחום שלכם, תבזבזו את זמנו ואת זמנכם גם יחד.


כך תתכוננו לפגישה ראשונית עם משקיע


פורטל לאומי טק העלה עד כה טיפים רבים לגבי האופן הנכון למשוך את ליבו של המשקיע. כמה טיפים נבחרים שגובשו עם יזמים מנוסים יוכלו לעזור לכם להתכונן לפגישה ראשונה עם משקיע אפשרי:
• למדו את המשקיע – נסו להכיר אותו לפי השקעות קודמות, לפי פרסומים קודמים, שותפים עסקיים. ככל שתכירו אותו יותר, תוכלו לדעת באיזה אופן לעניין אותו ולדבר אליו.
• הגיעו עם תוכנית עסקית – אין טעם להיפגש עם משקיע אם טרם הכנתם תוכנית עסקית. בתוכנית, פרטו איזה גודל צוות פיתוח תצטרכו, מהו גודל השוק שאליו אתם פונים, בתוך כמה זמן תוכלו לצאת עם גרסה ראשונית.
• הציגו את היתרונות שלכם – למשל, האם כבר הובלתם סטארט אפ בעבר, כיצד צוות הפיתוח שלכם פועל ביחד, קשרים שיש לכם עם מקבלי החלטות בחברות עסקיות שעשויות להיות לקוחות וכן הלאה.
• לוחות זמנים – היו מוכנים לענות על שאלות בנושא הוצאה לפועל של הרעיון. דעו לומר בתוך כמה זמן תסיימו דגם ראשוני. העריכו מתי אב טיפוס פעיל יהיה מוכן. חשבו בתוך כמה זמן תוכלו להציג הכנסות. העריכו אחרי כמה זמן תוכלו להראות רווחיות.


מצאתם משקיע, ערכו הסכם


יתכן מאוד שאתם לא צריכים אותנו בשביל לדעת איך להתחיל סטארט אפ. אבל אתם לא יכולים להשתמש בידע שלכם אודות פיתוח או ניהול צוות, בכדי לנסח לבד הסכם משותף. אחרי שמצאתם משקיע שמוכן להזרים כסף, תצטרכו לגבש יחד את ההסכם שישמור על זכויותיהם ויעביר אחוז מסוים מהבעלות לידי בעל ההון. בהסכם, סביר להניח שתצטרכו לא רק לרשום כמה מהבעלות עוברת למשקיעים. תצטרכו בנוסף להגדיר בדיוק מהי מטרת ההשקעה. כך מונעים אי הבנות או חילוקי דעות לגבי אופי השימוש בכסף. יתכן מאוד שאתם זקוקים למימון לא רק עבור הפיתוח. אם המוצר כבר פותח אפילו באופן חלקי, תוכלו לציין שההון ישמש למשל לצורך הרחבת הפעילות, פניה לשוק נוסף, מחקר וכדומה.


הגדרת הצדדים ותחומי האחריות


לאומי טק מדגישים כי בהסכם שבין היזם לבין המשקיע/ים מגדירים את כל בעלי העניין. חשוב לפרט את תחומי האחריות של כל אחד ועד כמה הוא רשאי לקבל החלטות אסטרטגיות או ניהוליות. חילוקי דעות ניהוליים בגלל שלא הוגדרו תחומי אחריות עלולים לגרום לעיכובים ותקלות גם בסטארט אפ בעל פוטנציאל אדיר. כדאי לציין האם המשקיע צפוי לתרום תרומה נוספת, מעבר לכסף, למשל במינוף קשרים עם גורמים חיצוניים. בנוסף, מקובל להגדיר מה קורה אם אחד השותפים מעוניין למכור את מניותיו, כולם או חלקם. מקובל כי מגדירים שלפני צעד כזה, השותפים האחרים צריכים לקבל זכות ראשונים לרכישת המניות בתנאים שהוגדרו.


הערכת שווי מיזם לצורך חלוקה הוגנת


כאשר מכניסים משקיע לסטארט אפ פעיל, הרי שמדובר בחברה שכבר צברה שווי מסוים. פיתוח סטארט אפ יקנה לחברה נכסים לאו דווקא מוחשיים אך בעלי ערך רב. המשקיע צפוי לקבל אחוז לא קטן מהבעלות אולם צריך להגדיר את ה”עוגה”. רק לאחר שלסטארט אפ הוצמד ערך, שמגלם את ההכנסות החזויות ואת הישגי הפיתוח שכבר הושגו, ניתן לחתור לחלוקה הוגנת. יש לתת את הדעת לא רק על החלוקה של הבעלות והון המניות בין המשקיע לבין היזמים ולעיתים העובדים אלא גם על צעדים עתידיים. נהוג לכלול בחוזה מנגנונים שישמרו על החלוקה ההוגנת וימנעו דילול מוגזם בהמשך. כך אפשר יהיה לפי הצורך לבצע בהמשך הנפקה של החברה או הכנסת שותפים נוספים, ללא התנגדויות או עיכובים.