back to Blog

איך מתחילים סטארט אפ בתקופה של אי ודאות?

אחד המאפיינים המובהקים של פיתוח סטארט אפ הוא הטלטלות שמתרחשות לאורך הדרך, ובעיקר בתחילתה. גם העליות וגם המורדות יכולות להיות דרמטיות, ואפילו מאוד, ולהגיע בקצב מהיר בזו אחר זו. בתקופה שבה כל הכלכלה חווה אי ודאות משמעותית, עבור חברות שרק עושות את צעדיהן הראשונים בעולם וזקוקות למשאבים שונים, האתגר מורכב במיוחד – ומצד שני יש גם הזדמנויות שחבל לפספס, כך שהשאלה איך מתחילים סטארט אפ רלוונטיות מתמיד.

איך להתגבר על הקשיים בגיוס ההון?

אחת המשוכות העיקריות בדרך למימוש רעיון עם פוטנציאל היא גיוס הכסף הדרוש לצורך הפעילות בשלבים הראשונים, כשעדיין אין מוצרים שניתן למכור. בהתאם זהו גם אחד הנושאים החשובים ביותר כשעולה ההתלבטות איך מתחילים סטארט אפ. בתקופות של שגשוג כלכלי, כמות הכסף הפנוי בשוק גבוהה יחסית ולכן קל יותר למצוא משקיעים. גם הגופים המוסדיים נוחים יותר לשכנוע, והבנקים מעמידים מסגרות אשראי נדיבות.

לעומת זאת כשהכלכלה נכנסת לתקופה של אי ודאות ויש גם תחזיות למיתון, קשה יותר להגיע לברזים ולפתוח אותם. איך בכל זאת מגייסים את ההון ההכרחי? מציעים הצעות אטרקטיביות יותר. משקיעים מנוסים ומיומנים מבינים שהעולם לא יעצור מלכת, גם אחרי משבר חמור כמו זה שחוללה מגפת הקורונה, והם גם יודעים לזהות רעיונות שיש להם היתכנות אמיתית להצלחה. אותם משקיעים גם מבקשים לנצל את העובדה שחלק מהשחקנים בשוק הון הסיכון נמצאים בעמדת המתנה כדי להשקיע בתנאים טובים יותר מבחינתם – ועל כן שיווק סטארט אפ שמתאים את עצמו למצב החדש ומגיע עם הצעות יצירתיות ומבטיחות יצליח להניב את התוצאות הרצויות.

רעיונות מתאימים לעידן הקורונה

חשוב להבין שההיי טק הוא אחד ממנועי הצמיחה החשובים ביותר של מדינת ישראל, ועל כן הממשלה, וכך גם גופים אחראים נוספים ובהם הבנקים, מחויבים לתמוך בו בתקופה המורכבת שצפויה לכולנו.

באופן כללי התשובה לשאלה איך מתחילים סטארט אפ היא לזהות צורך שמשותף לאנשים רבים (וכמובן למצוא לו מענה נכון שניתן ליישם אותו בטכנולוגיות הקיימות ובתמחור אטרקטיבי). בתקופה שבה כולנו מסתגלים לחיים בצל נגיף מסוכן (ומודעים לכך שמומחים רבים מעריכים כי מגפות נוספות הן רק עניין של זמן), קל יותר לבצע גיוס משקיעים לסטארט אפ שמציע רעיון ייעודי לעידן החדש – ויזמים שיאתרו במהירות את הקשיים שנוצרו עקב הקורונה וידעו לספק להם פתרונות חכמים יוכלו למנף את המשבר לרווחים גבוהים מאוד (וכמובן גם תחושת סיפוק בזכות העזרה לאנשים רבים).

חשוב להדגיש כי לא מדובר רק על סטארט אפים בתחום המדיטק, שגם לפני הקורונה חווה צמיחה מרשימה. השינויים המשמעותיים בחיים של כולנו הופכים מייצרים צרכים חדשים בתחומים רבים – וזה הזמן לזהות אותם ולמצוא להם מענה.

מינימום הוצאות

סעיף נוסף בתשובה לשאלה איך מתחילים סטארט אפ בעידן של אי ודאות הוא בזהירות ועם מינימום הוצאות. בפרט מומלץ לבחון את האופציה של עבודה מהבית בהיקף נרחב ככל האפשר, וכך לצמצם את אחת ההוצאות המשמעותיות ביותר – ההוצאה על נדל”ן. המלצה זו תקפה בפרט לכל סטארט אפ חברתי, אבל גם לחברות הזנק אחרות, כשכדאי לקחת בחשבון את העובדה שגם המשקיעים שינו את הגישה: אם בעבר משרדים מרשימים היו יכולים להיתפש כסממן לעוצמה ולמחויבות של בעלי הסטארט אפ בתהליך המימוש של הרעיון לכדי מוצר, כיום – כשהגמישות הפכה לאיכות קריטית – החברות שמתאימות את עצמן למציאות החדשה במהירות ומקצצות בהוצאות לא הכרחיות זוכות ליתרון משמעותי על פני מיזמים אחרים.