back to Blog

מאפייני המשקיע

גיוס משקיעים הוא אחד האתגרים המשמעותיים של כל סטארט אפ. רבים ממקימי המיזמים הטכנולוגיים היו שמחים לדלג על השלב הזה, ולהשקיע את כל זמנם, מרצם ויכולותיהם בפיתוח המוצר שישנה את העולם – אבל בלי כסף קשה עד בלתי אפשרי לממש את הפוטנציאל, גם אם הרעיון שעליו מבוסס הסטארט אפ מעולה. כדי למצוא משקיעים מתאימים, חשוב להבין מהם המאפיינים של כל משקיע פוטנציאלי. בעמוד זה תמצאו טיפים לזיהוי סוגי משקיעים, ולבחירה ביניהם בהתאם למאפיינים החשובים ביותר.


למה חשוב להקדיש תשומת לב למאפייני המשקיעים?


כל בעל סטארט אפ אשר מחפש משקיע לעסק חייב להקדיש תשומת לב עוד לפני התחלת החיפושים לאפיון מדויק של המשקיעים הפוטנציאליים, וגם של אלה האידיאליים מבחינתו. חשוב לזכור שבחלק גדול מהמקרים המשקיע לא מספק “רק” הון הכרחי אלא גם הופך לחלק בלתי נפרד מהחברה ומעורב ברמה כזו או אחרת בקבלת ההחלטות ובהתוויית הדרך.


עוד כדאי לזכור שהמשקיעים הפרטיים חוברים למיזמי היי-טק בדרך כלל בשלבים הראשוניים שלהם, כשהם עדיין רגישים ופגיעים. כתוצאה מכך רק התאמה מושלמת בין מאפייני המשקיע למאפייני הסטארט אפ תאפשר התנהלות נכונה והגשמה מלאה של החלום.

חיבור על בסיס ערכים


ברוב המקרים משקיע פרטי מחפש מיזמים עם ערך מוסף מבחינתו. אמנם המטרה הראשונית והבסיסית של השקעה בסטארט אפ היא האפשרות להרוויח סכומי כסף גבוהים – ומאחר שמדובר על השקעה בשלב ראשוני, הפוטנציאל עצום – אבל כשישנם כל כך הרבה מיזמים וכל משקיע מקבל פניות רבות מאוד מחברות מבטיחות, יש לו גם את הפריבילגיה לערב שיקולים נוספים בבחירה.
הערך המוסף, שכאמור עשוי להטות את הכף לטובת השקעה בסטארט אפ ספציפי, יכול להיות חיבור מוצלח – כלומר כימיה טובה בין אותו משקיע פרטי לבין אנשי הסטארט אפ. לפעמים האנג’ל מזהה ביזמים קווי אישיות שאפיינו אותו בצעירותו, וגם לכך עשויה להיות כמובן השפעה חיובית, אבל במאה ה-21 המרכיב החשוב ביותר הוא ערכים.

משקיעים פרטיים רבים מעדיפים באופן מובהק להעביר את כספם, ולהוסיף גם קשרים, ידע וניסיון, אל סטארט אפים שפועלים על-מנת להפוך את העולם למקום טוב יותר – טוב יותר בהתאם לערכים החשובים להם, כמובן. בהתאם כדאי לנסות ללמוד מהם הערכים החשובים למשקיעים פרטיים פוטנציאליים, לבחון האם הם באים לידי ביטוי גם בסטארט אפ, ובמידה שהתשובה היא חיובית להבליט אותם כשפונים אל המשקיע.


מעורבות יומיומית אינטנסיבית או הכוונה שקטה


מאפיין משמעותי נוסף אצל המשקיעים האפשריים הוא מידת המעורבות שלהם במיזם וכן הדרך שבה הם נכנסים לתמונה. ישנם משקיעים בעלי אישיות דומיננטית ובנוסף רצון להיות חלק משמעותי מהמיזם. בהתאם הם יבקשו להיות מעורבים מאוד בתהליך פיתוח הסטארט אפ ולהשפיע על כל החלטה והחלטה. מצד שני יש גם משקיעים שמעדיפים להשאיר את הניהול היומיומי השוטף בידי מייסדי החברה ולהיות שותפים רק בהכרעות אסטרטגיות משמעותיות.

באופן טבעי בדרך כלל קל יותר לבעלי סטארט אפים להתנהל מול אנג’לים מהסוג השני, אבל בהחלט יש גם מצבים שבהם מעורבות אינטנסיבית היא דווקא נכס לחברה צעירה שלא בהכרח מתנהלת באופן מיטבי. בכל מקרה חשוב להחליט מראש מהו הכיוון הרצוי מבחינתכם, ולצאת לדרך כשאתם יודעים איזה משקיעים אתם מחפשים.


ידע רלוונטי

איתור משקיעים בהתאם למאפיינים הספציפיים שלהם ולא רק המוכנות להכניס כסף לקופת הסטארט אפ חייב לקחת בחשבון גם את תחומי הבקיאות של כל אנג’ל. אם למשל הסטארט אפ שלכם הוא בתחום הפודטק, כדאי לחפש משקיעים שמתמצאים בעולם המזון שצפוי לעבור שינויים דרמטיים בעתיד הקרוב. אם המיזם הוא בתחום המכירות, כדאי למצוא משקיע עם ניסיון רלוונטי ויכולת להכווין את הסטארט אפ. תשומת לב לכל המרכיבים שצוינו בעמוד זה תעזור לכם לאתר את המשקיעים האופטימליים ולמקסם את סיכויי ההצלחה.