back to Blog

ההבדל בין משקיע פרטי למשקיע מוסדי

השגת מימון לעסקים מתחילים, בין אם סטארט אפים ובין אם עסקים בתחומים אחרים, מחייבת השקעת משאבים בלתי מבוטלת, ובפרט זמן, אנרגיה ומחשבה, וזאת על-מנת לאתר משקיעים שיש סיכוי טוב במיוחד לגייס מהם את ההון הדרוש, ולא רק לאתר משקיעים פוטנציאליים אלא גם את אלה שהכי מתאימים לעסק ולצרכים הספציפיים שלו (שהרי חלק מהמשקיעים לא מסתפקים במתן סכומי כסף כאלה או אחרים אלא מבקשים לקחת חלק גם בניהול העסק, וגם אם לא בניהול השוטף הרי שבהתווית הדרך וגיבוש האסטרטגיה – כשלפעמים זהו יתרון שכן המשקיע תורם לא רק כסף אלא גם ניסיון ותפישת עולם מגובשת ולעתים זהו חיסרון שמסיט את העסק מהדרך שבעליו ביקשו שיפסע בה).

על-מנת להגיע למשקיעים הטובים ביותר יש תחילה להבחין בין סוגי משקיעים שונים ובפרט בין משקיע פרטי לבין משקיע מוסדי.

מהו משקיע פרטי?

משקיעים פרטיים כשמם כן הם, משקיעים שהם אנשים פרטיים ולא עומד מאחוריהם מוסד כזה או אחר. כמובן שלא כל אדם פרטי ימהר להשקיע את כספו – וחשוב להדגיש כי מדובר בכסף פרטי ולא בכסף של ארגון, עסק או כל מוסד שהוא – בסטארט אפים או במיזמים עסקיים אחרים (לאו דווקא בזה שלכם אלא באופן כללי), ועל כן גיוס משקיעים פרטיים הוא תהליך מורכב מאוד, שדורש ידע ספציפי: רשימות אנשים שעשויים להשקיע את כספם בעסק שלכם.

מהו משקיע מוסדי?

משקיע מוסדי הינו גוף עסקי, לרוב אחד מהגדולים במשק ובעל הון, שמשקיע חלק מההון שברשותו בעסקים מכל הסוגים.

דוגמאות של משקיעים מוסדיים הן חברות הביטוח, הבנקים, קופות הגמל, קרנות נאמנות וקרנות פנסיה – שבכולן מצטברים סכומי כסף גדולים (לא של המוסד עצמו אלא של לקוחותיו, כמובן), ובאופן טבעי הם משתמשים בכסף על-מנת שזה ייצר עוד כסף.

חשוב לזכור שגם כשמגייסים את אחד המשקיעים המוסדיים או כמה מהם עדיין בסופו של דבר פונים אל בני אדם (אלה האחראים על תחום ההשקעות באותם גופים), כך שמבחינה זו מאמצי השכנוע זהים.

משקיעים פרטייםמעורבות משמעותית בעסק

ברוב המקרים המשקיעים הפרטיים יבקשו להיות מעורבים יותר בעסק, לטוב ולרע.

עסקים בבעלות יזמים צעירים וחסרי ניסיון עשויים להיתרם מכך, שכן משקיע פרטי יפתח עבורם דלתות, ימנע מהם ליפול לבורות ויעזור להם לזהות את החוזקות שלהם ואת האפיקים אליהם כדאי לפנות.

במקרים אחרים עלולים להיווצר קונפליקטים בין היזמים לבין המשקיע הפרטי ובכל מקרה יש לקחת פרמטר זה בחשבון בעת חיפוש משקיעים.

מה חלקם של המשקיעים הפרטיים בכלל עוגת ההשקעות?

מאחר שכל השקעה בסטארט אפ או בכל עסק אחר מחייבת הן מומחיות, הן חושים חדים והן ידע מקיף ועדכני, הרי שלמשקיע הפרטי לא קל לזהות את ההזדמנויות המשתלמות באמת, ועל כן ישנם אנשי מקצוע הטוענים כי ככל שהשוק ילך וישתכלל כך יגדל חלקם של המשקייעם המוסדיים, שכבר כיום הוא גדול למדי. בארה”ב למשל היקף אחזקותיהם של המשקיעים המוסדיים בחברות שמניותיהן נסחרות בבורסה הוא 50%, ובבריטניה היקף זה עומד על 67%.

מצד שני ישנה מגמה הפוכה המחזקת דווקא את הפנייה אל משקיעים פרטיים, והיא גיוס ההון באמצעות האינטרנט – מימון המונים. אמנם נכון להיום מספר העסקים הפונים לגייס הון בדרך זו אינו גדול, והוא מוגבל לתחומים ספציפיים למדי, אולם בהחלט ייתכן כי בעתיד תגבר המגמה של פנייה אל מספר גדול של משקיעים פרטיים.

החוק לעידוד אנגלים

תמיכה נוספת במאמצים לגייס משקיע פרטי כאן בישראל ניתן לקבל מחוק האנג’לים.

המדובר בסעיף שצורף לחוק ההסדרים של שנת 2011, ותוקן מהותית ב-2014, כך שכיום הוא מהווה תמריץ משמעותי להשקעות פרטיות בסטארט אפים שכן הוא מעניק למשקיעים הטבות מס.