back to Blog

קרנות מימון לעסקים

רוב רובם של בעלי העסקים, בין אם כאלה העושים את צעדיהם הראשונים ואולי אפילו נמצאים עדיין רק בשלב הרעיון הראשוני ובין אם קיימים ואפילו ותיקים, מעדיפים לעסוק בצד התוכני של העסק שלהם ולא בצד הטכני: הרבה יותר מלהיב לפתח את הרעיון, לשכלל מוצר שכבר יוצר ממנו אבטיפוס או להמציא טכנולוגיה שתקנה לכולנו אפשרויות חדשות מאשר לעסוק בפן הבירוקרטי (למרות שהוא כמובן חלק בלתי נפרד מהתנהלות עסקית) כמו למשל להסדיר נושאי מיסוי שונים – וגם גיוס כספים הנדרשים לשם פעילות העסק לא תמיד נמצא בראש מעייניהם של בעלי העסקים ובפרט כשמדובר בסטארט-אפים שבהם מטבע הדברים ההתמקדות היא בפיתוח הרעיון ובהיתכנות הטכנולוגית שלו.

מצד שני, מימון לעסקים הוא נדבך קריטי וחשוב להיות מודעים אליו ולמצות את האפשרויות הטמונות בו. לאומי טק, מעבר לכך שהיא מקצה סכום של לא פחות מ- 2 מיליארד ש”ח להשקעות בתחום ההיי טק, תקנה גם כלים חיוניים לכל בעל סטארט אפ ישראלי שירצה לשכלל את היכולות שלו בתחום של גיוס כספים לסטארט אפ, כספים שיסייעו לו להפוך את החזון למציאות.

האופציה הראשונההבנקים                   

הבנקים הם אמנם לא האופציה היחידה של עסקים הזקוקים לפתרונות מימון, ובמקרים מסוימים הם אפילו נתפשים כמיושנים בעולם שמציע פתרונות מימון מתקדמים ומתוחכמים, אבל עדיין לאומי טק וגופים בנקאיים נוספים מציעים ניסיון יקר ערך, סכומי כסף נכבדים, כובד משקל מרשים (מי שמגייס כסף מבנק יוכל אחר כך למצוא משקיעים נוספים בקלות רבה יותר) וליווי לאורך כל הדרך – כך שמדובר באופציה שכדאי לקחת בחשבון ולהיעזר בה.

פתרונות מימון לעסקים פעילים

הכלכלה המודרנית פיתחה כמה וכמה כלים מתקדמים המאפשרים מתן פתרונות מימון לעסקים פעילים. דוגמאות אחדות לכך הן:

– ניכיון שיקים: שירות שבו העסק פודה שיקים דחויים שמועד פרעונם טרם הגיע תמורת מזומנים המבטיחים התנהלות מיטבית בכל נקודת זמן.

– פקטורינג: שירות שבו העסק מקבל תשלום מיידי תמורת חובות פתוחים של לקוחות במסגרת עסקאות אשראי.

– ליסינג מימוני: שירות שבו ממומנת חכירת ציוד כך שאין הכבדה על מסגרת האשראי של העסק.

שירותים אלה מוצעים הן על ידי בנקים מסחריים והן על ידי חברות פרטיות בתחום האשראי החוץ בנקאי ופתרונות מימון.

פתרונות מימון לעסק בתחילת הדרך

רוב השירותים הנ”ל אינם רלוונטיים בדרך כלל לעסקים הנמצאים בתחילת הדרך, ובפרט לא למי שרק התחיל בתהליך של הקמת חברת סטארט אפ ועדיין אין לו לקוחות וגם לא צורך בציוד, אולם בכל זאת נזקק לסכום כסף כזה או אחר כדי לשכור מקום בו יוכל לפעול, משכורות צנועות לעובדים וצרכים נוספים.

במקרים אלה ישנן אופציות ייעודיות של מימון לעסקים בתחום ההיי טק שנמצאים בראשית דרכם, כששתי הבולטות שבהן הן גיוס כספים מקרנות הון סיכון וחממות טכנולוגיות.

בכל הקשור לקרנות הון סיכון ניתן להיעזר בלאומי טק, שמסייעת לסוגי סטארט אפ שונים גם במישור זה, הן על ידי המלצות על הקרנות אליהן כדאי במיוחד לפנות והן על ידי ייעוץ לגבי דרך הפנייה אליהן.

לגבי היכללות במרכז יזמות טכנולוגית (השם הרשמי של חממה המופעלת על ידי מי שזכה במכרז של המדען הראשי, כשישנן בנוסף גם חממות טכנולוגיות פרטיות) מדובר בקונספט שהוא מעבר לפיתרון מימון אלא מסגרת המספקת תמיכה כוללת למשך מספר חודשים (כשמדובר במאיץ) או שנתיים-שלוש (כשמדובר בחממה).

הלוואות בערבות מדינה

אפשרות נוספת של מימון לעסקים השואפים להתרחב או כאלה שנקלעו למצוקה בכל הקשור לתזרים המזומנים שלהם אבל הפוטנציאל לרווחיות קיים וכל מה שהם זקוקים לו הוא סכום כסף שיסייע להם לצלוח תקופה קשה היא הלוואה בערבות מדינה.