back to Uncategorized

רשימת משקיעים

אין כמעט סטארט אפ שלא זקוק למשקיעים בנקודות מסוימות לאורך הדרך. גיבוש רשימת משקיעים פוטנציאליים, וכמובן פניות מושכלות אל כל מי שנמצא ברשימה כך שאפשר יהיה לגייס את ההון הדרוש, הם תהליך שחשוב מאוד להקדיש לו מקסימום תשומת לב. בעמוד זה תמצאו הסברים וטיפים בנושא זה.


הסוגים השונים של המשקיעים


השלב הראשון הוא החלטה מהו הסוג הרצוי של המשקיעים בסטארט אפ שלכם. ישנו מגוון רחב של סוגי משקיעים, כשלכל אחד יתרונות וחסרונות, ורק לאחר שבוחרים במי להתמקד אפשר להמשיך הלאה.


סוג אחד, בסיסי מאוד, הוא חברים וקרובי משפחה. לפעמים סוג זה מכונה FFF, ראשי תיבות של הביטוי באנגלית Family, Friend & Fools – רמז לכך שמדובר במשקיעים שנותנים אמון עיוור במייסדי הסטארט אפ, ולפעמים גם אין להם ממש ברירה. בכל מקרה פוטנציאל גיוס ההון מקבוצה זו מוגבל, ולכן בדרך כלל בשלב כלשהו נדרש גיבוש רשימות משקיעים אפשריים נוספות.


כך למשל אפשר להכין רשימה של קרנות הון סיכון, ובפרט של אלה המתמחות בתחום שבו עוסק הסטארט אפ שלכם. עוד רשימה רלוונטית היא של אתרי מימון המונים – אם כי אופציה זו רלוונטית בעיקר לסטארט אפ שיש לו מוצר שידבר אל הציבור הרחב וילהיב את הדמיון שלו.

רשימה אחרת, חשובה יותר, היא של אנג’לים. השקעה של אנג’ל, כלומר אדם שכבר ביצע השקעות רבות בסטארט אפים, מספקת לכם לא “רק” כסף, אלא גם ידע יקר ערך, קשרים שעשויים להתגלות כמשמעותיים וניסיון שמונע טעויות שאתם עלולים לשלם עליהן ביוקר.


הקריטריונים לגיבוש רשימות משקיעים


כשבונים רשימת משקיעים אפשריים, חשוב לוודא מצד אחד שהיא רחבה מספיק – מן הסתם לא כל מי שתפנו אליו ישתכנע להשקיע בכם, ולכן כדאי שהאופציות יהיו רבות ומגוונות. מצד שני חשוב גם לקבוע קריטריונים ברורים למיון כל המשקיעים הפוטנציאליים, כדי לא להתפזר יתר על המידה ועל-מנת שתוכלו למקד את המאמצים במשקיעים שיש סיכוי סביר לשכנע.

הקריטריון העיקרי הוא מידת ההתאמה של הסטארט אפ לאופי המשקיע, בין אם מדובר באדם פרטי או קבוצת משקיעים פרטיים ובין אם מדובר על קרנות הון סיכון ומשקיעים מוסדיים. אם למשל אתם פועלים בתחום הפודטק, כדאי כמובן לכלול ברשימה רק משקיעים שהתחום הזה מעניין אותם.


עוד קריטריון הוא המקום שבו אתם רוצים לפעול: אם היעד הוא פעילות בינלאומית, כדאי כמובן לחפש גם משקיעים מעבר לים, לעומת זאת לסטארט אפ שבשלב הנוכחי מתמקד בפעילות כאן בארץ ההמלצה היא לגבש רשימת משקיעים ישראלית.


איך להתנהל עם רשימת המשקיעים?


על-מנת למקסם את סיכויי ההגעה ליעד – כמובן השקעה בסטארט אפ, ורצוי של משקיעים ששותפים גם לתפישת העולם שלכם ולערכים שלכם, ומן הסתם של הסכום הדרוש להמשך הפעילות וההתפתחות – חשוב לעבוד באופן מסודר.


בהתאם כדאי ליצור קובץ ובו כל המשקיעים שנכללים ברשימה שלכם, כשלצד כל משקיע פוטנציאלי פרטים רלוונטיים אודותיו – גם פרטים טכניים וגם מידע שעשוי לסלול את הדרך אל שיתוף הפעולה המיוחל. עוד כדאי לפרט אילו פעולות כבר בוצעו – נשלח מייל ראשוני / נשלח תקציר מנהלים / נקבעה פגישה / הועברה טיוטה ראשונה להסכם משקיעים וכו’. בדרך זו מובטח לכם שלא יתפספס שום חיבור אפשרי.


העבודה המסודרת והמאורגנת גם מאפשרת לכם לבצע פולו אפ – כולל במקרים שבהם לא קיבלתם פידבק. יש פניות שפשוט נופלות בין הכיסאות או שברגע מסוים אי אפשר להקדיש להן את תשומת הלב הדרושה, אבל פנייה נוספת מייצרת את העניין הראשוני הדרוש, ומשם כבר הכל פתוח.