הקמת סטארט אפ משפחתי
הקמת סטארט אפ הפכה בשנים האחרונות לחלומם של רבים וטובים, ולא רק חלום – לא מעט מבעלי הרעיון ורוח היזמות אכן מנסים להפוך את החלום למציאות. על פי הערכות שונות, מדי שנה מוקמים בישראל כ- 800 סטארטאפים חדשים, כך שלא בכדי מכונה ישראל “The Start Up Nation”. סיפורי הצלחה דוגמת ווייז שנרכשה ע”י גוגל בסכום עתק לאחר ששינתה את החיים של כולנו, כרומטיס שנמכרה בשנת 2000 בסכום של 4.8 מיליארד דולר והציתה אצל רבים את החלום על התעשרות מהירה, ועוד קודם לכן הייתה זו מירביליס שפיתחה את ICQ ונתנה את האות להסתערות של מיטב המוחות על עולם ההייטק.
מגמה בולטת נוספת היא ריבוי העסקים המשפחתיים. זהו כמובן לא חידוש כמו הסטארט אפים שכן עסק משפחתי הוא קונספט ותיק (ובעולם ישנם אף עסקים כאלה בני מאות שנים) – אם כי בשנים האחרונות ניכרת תנופה מחודשת לקונספט, לאור היתרונות המובהקים של העסק המשפחתי, ובעיקר הידיעה כי ניתן לסמוך על השותפים לדרך בעיניים עצומות (גם אם ישנן משפחות בהן אמון עיוור הוא בעייתי…)
החיבור בין שתי המגמות יוצר עסק רב פוטנציאל: סטארט אפ משפחתי. מצד שני, במקביל לפוטנציאל ישנם גם לא מעט מוקשים ייחודיים שעל חברת ההזנק המשפחתית להימנע מלדרוך עליהם. התנהלות נכונה תגדיל מאוד את הסיכוי של העסק לממש את החלום ולזכות הן בסיפוק אדיר על הגשמת החלום, הן בתמורה כספית גבוהה והן בחיזוק משמעותי של הקשר המשפחתי.
סטארט אפים משפחתיים שמהווים מודל להצלחה
בתולדות עולם ההייטק הישראלי ישנם כמה וכמה מודלים של סטארט אפים משפחתיים מצליחים, שכדאי ללמוד מהם.
דוגמה אחת היא מירביליס, החברה שכאמור פיתחה את ICQ, ושבין מייסדיה נמנה אריק ורדי. אביו של אריק, יוסי, היה אחד המשקיעים העיקריים במיזם של בנו ושל חבריו, ותרם רבות להצלחתו גם בזכות הניסיון הנרחב שלו בתחום. דוגמה נוספת היא האחים זוהר ויהודה זיסאפל, מקימי קבוצת “רד בינת” ומי שנמנים על דור המייסדים של עולם ההייטק הישראלי באופן כללי. הזוג יהודה ויהודית ברוניצקי, מי שהקימו את “אורמת” והובילו אותה להיגים חסרי תקדים, הן מבחינה טכנולוגית והן מבחינה כלכלית, הוא מודל נוסף לעסק משפחתי שהפך לסיפור הצלחה מרשים במיוחד (גם אם אורמת היא לא בדיוק הסטארט אפ הקלאסי).
האתגרים הייחודיים של סטארט אפים משפחתיים
כל העסקים המשפחתיים, יהא התחום בו הם פועלים אשר יהא, חייבים להתמודד עם אתגרים מורכבים, וכשמדובר בסטארט אפים האתגרים אף מתעצמים לנוכח העובדה שמדובר בחברות שברוב המקרים כלל אין להן הכנסות, לפחות בשלב הראשוני.
אתגר אחד הוא הצורך להפריד בין העסק לבין המשפחה, כלומר להבטיח כי חילוקי דעות בנוגע להתנהלות העסק לא יעיבו על היחסים המשפחתיים, לא יחלחלו אל הארוחות המשותפות וכו’, ובמקביל להבטיח שמתחים משפחתיים (ובסופו של דבר בכל משפחה ישנם כאלה) לא יפגמו בהתנהלות העסקית ובקבלת ההחלטות בעסק. סטארט אפים הם עסק אינטנסיבי מטבעו, דבר שעלול להעצים מתחים כאלה ואחרים וחשוב מאוד להיזהר מפיצוצים.
אתגר נוסף הוא מציאת תפקיד מתאים לכל אחד מבני המשפחה המועסק בעסק – בלא מעט מקרים עקב רגישויות כאלה ואחרות ממונים בני משפחה לתפקידים שהם פשוט לא מתאימים להם, דבר שפוגם הן בהתנהלות העסק ובסופו של דבר גם באדם עצמו, שבמוקדם או במאוחר מבין שהוא נמצא בתפקיד שאינו הולם את כישוריו.
כשמדובר בסטארט אפ, שמטבעו מספר העובדים בו קטן ולכל תפקיד חשיבות רבה מבחינת סיכויי ההצלחה, חשוב במיוחד לא ליפול למהמורה זו.