סטארט אפ ישראלי שגרף שיא בהשקעות בשנת 2011
שנת 2011 היתה שנה טובה לסטארט אפים ישראלים: כבר בשבוע הראשון של אותה שנה הצליחה סיאלו, חברה לפיתוח ציוד דנטלי מתקדם, לגייס למעלה מ-8 מיליון ש”ח וזאת לאחר שהתחזיות המוקדמות דיברו על כך שתצליח לגייס פחות מ-6 מיליון; בששת החודשים הראשונים של אותה שנה גייסו חברות טכנולוגיה למעלה ממיליארד ש”ח; ב- 2011 גם חוקק “חוק האנג’לים”, השם המקובל לסעיף בחוק ההסדרים שנועד להקל על המשקיעים הפרטיים להשקיע בחברות הזנק (ואמנם שורת כללים והגבלות הפכו את הסעיף לכזה שמשקיעים פרטיים כמעט ולא יכלו לממש, וב- 2014 התווספו לו תיקונים חשובים, אולם אין ספק שהזרע שנטמן באותה שנה היה רב חשיבות); וגם קרנות הון הסיכון הישראליות חוו פריחה של ממש באותה שנה.
שדרוג חווית השימוש בפייסבוק
סטארט אפ בולט במיוחד בשנת 2011 היה Shaker, שתכנן לשדרג משמעותית את חווית השימוש בפייסבוק, בעיקר באמצעות הפיכת הממשק הסטנדרטי ונטול העיצוב המיוחד של הרשת החברתית למעין חדר תלת ממדי עתיר פיצ’רים וריגושים.
באותה שנה זכה Shaker בתחרות יוקרתית (טקראנץ’) וגייס למעלה מ- 18 מיליון דולר מקרנות הון סיכון בישראל ובעולם, כשבין המשקיעות קרן פיטנגו, שבאותה שנה הייתה קרן הון הסיכון הגדולה ביותר בארץ (ובאופן כללי מהווה הקרן שהוקמה על ידי רמי קליש וחמי פרס את אחד מעמודי התווך של תחום הון הסיכון בישראל).
סטארט אפים שנמכרו לפייסבוק, איביי ו– Valueclick
בשנת 2011 נרשמו גם כמה מכירות בסכומים מרשימים מאוד של סטארט אפים ישראלים לכמה מהגופים הבולטים ביותר בתחום האינטרנט.
כך, לדוגמה, רכשה פייסבוק סטארט אפ ישראלי בשם סנאפטו (Snaptu) תמורת כ- 30 מיליון דולר, מכירה שבאופן טבעי הסבה רווחים נאים מאוד לקרנות הון הסיכון אשר השקיעו בסנאפטו, חברת הזנק אשר פיתחה ממשק שמאפשר גם לבעלי טלפונים פשוטים יחסית גישה לפייסבוק כך שלא רק בעלי סמארטפונים יוכלו ליהנות מהרשת החברתית.
מכירה מרשימה נוספת הייתה זו של גיפטס פרוג’קט ל- eBay. תחילה נבחר סטארט אפ זה למבטיח ביותר בישראל על ידי המגזין הנחשב Wired ומייד לאחר מכן שלפו אנשי האתר שהפך שם נרדף לקניות ומכירות באינטרנט את פנקס הצ’קים ושילמו עבורו לא פחות מ-20 מיליון דולר. התמורה: פלטפורמה של מסחר מקוון שמאפשרת מכירה לקבוצות מאורגנות (כך שמספר אנשים יכולים לקנות ביחד מתנות משותפות).
שתי מכירות אחרות בשנת 2011 התבצעו בסכומים גבוהים אף יותר, ואפילו במידה משמעותית: הכוונה היא ל- Cotendo, חברת הזנק שפיתחה מאיץ יעיל במיוחד של תכנים דינמיים במובייל, ונרכשה על ידי המתחרה הגדול שלה, חברת אקמאי, תמורת 350 מיליון דולר; ולחברת Dotomi שקרנות הון סיכון שונות השקיעו בה כ- 17 מיליון דולר ובשנת 2011 היא נמכרה תמורת 295 מיליון דולר ל-ValueClick. המוצר של Dotomi: ניתוח מפורט ומדויק של העדפות גולשים ועל סמך מידע זה התאמה מוצלחת במיוחד של פרסומות לכל גולש.
סטארט אפ ישראלי שגרף שיא בהשקעות בשנת 2011
במקרים רבים אין דרך לדעת כמה כסף הושקע בדיוק בסטארט אפ כזה או אחר, שכן באופן טבעי לא כל ההשקעות גלויות לעיני הציבור, אולם על פי ההערכות חברת ההזנק שזכתה להתעניינות הרבה ביותר בשנת 2011, ובהתאם גם להשקעות שיא, הייתה פאוארמאט ששכנה באבו גוש.
הסיבה להתעניינות הייתה המוצר שפיתחה פאוארמאט, ושנועד לפתור בעיה שכואבת ל(כמעט) כולנו: המהירות שבה מתרוקנת הסוללה בסמארטפונים שלנו והעובדה כי לא בכל מקום יש לנו גישה לנקודת חשמל. הפיתרון של פאוארמאט, טעינה אלחוטית, יצר באזז נרחב ובסך הכל גייסה חברת ההזנק שהקימו רן פוליאקין ואמיר בן שלום למעלה מ-100 מיליון דולר.