כיצד למצוא משקיעים בפטנטים
פטנט, בהגדרתו הפורמלית, הוא זכות משפטית – זכות הניתנת למי שהמציא מוצר חדש או תהליך ייצור חדשני ומבקש למנוע מהזולת להשתמש באותו מוצר או תהליך ייצור ללא רשותו.
אבל פטנטים הם כמובן לא רק תחום (מרתק) בדיני הקניין אלא גם מרכיב הכרחי של חברה מעודדת חדשנות והתפתחות טכנולוגית (שהרי ללא הזכות המשפטית הנ”ל, מעטים האנשים שהיו טורחים להמציא מוצרים חדשים, תהליך שמטבעו מחייב השקעת משאבים רבים), ועוד יותר מכך אופציה להשקעה בעלת פוטנציאל רב.
ואכן ישנם רבים אשר משקיעים בפטנטים ויש לכך 3 סיבות עיקריות: ראשית, מוצרים שמציגים חדשנות של ממש הם פוטנציאל לרווחים גבוהים במיוחד; שנית, רישום פטנט, כלומר הענקת אותה זכות בלעדיות לממציא, מבטיח היעדר תחרות משמעותית למשך שנים רבות ומגדיל עוד יותר את פוטנציאל הרווחים מהמוצר וההחזר על ההשקעה; ושלישית, בתחום של מימון לעסקים משקיעים רבים מחפשים לא רק תשואה כספית אלא גם ערך מוסף, בין אם דרך השפעה על העולם, שינוי לטובה של החברה או פשוט עניין, ופטנט מטבעו עשוי לספק את כל אלה.
איפה לרשום את הפטנט?
עוד לפני השלב של איתור משקיעים בפטנטים – וכדאי לדעת כי ישנם משקיעים, הן מוסדיים והן פרטיים, המתמחים בסוג השקעה ספציפי זה – יש לתת את הדעת על סוגיית המדינה בה יירשם הפטנט או ליתר דיוק תוגש הבקשה לקבלת אותה זכות משפטית.
כדאי לדעת כי לא ניתן להגיש בקשה גלובלית, וכי פטנט שנרשם במדינה אחת לא מחייב מדינות אחרות למנוע פיתוח מוצרים דומים למוצר עבורו נרשם הפטנט.
לכאורה פיתוח מוצר בישראל מוביל באופן טבעי לרישום הפטנט בארץ – ואגב, מדי שנה מוגשות בישראל כ-7,000 בקשות לרישום פטנטים ומאושרים 3,000 עד 5,000 פטנטים חדשים – אולם כדאי לשקול למשל את האופציה של רישום פטנט בארה”ב או במדינות אחרות ברחבי העולם אשר עשוי להיווצר בהן שוק גדול במיוחד למוצר שעבורו מתבקש הפטנט. מדינות שבהן נרשמים פטנטים רבים ביוחד הן אלה האמונות על יזמות עסקית: ביפן מתקבלים מדי שנה קרוב לרבע מיליון פטנטים, כך גם בארה”ב, בסין כ-180,000 ובדרום קוריאה – קרוב ל-100,000.
איך למצוא משקיעים בפטנטים?
גיוס כספים למיזם, כל מיזם, הוא תמיד תהליך לא פשוט, וגם כשמדובר בפטנט כך הדבר.
אמנם כאמור ישנם לא משקיעים המחפשים פטנטים מוצלחים כדי להמר עליהם – אבל אף אחד מהם לא רוצה להמר באופן עיוור, כך שעלול להיווצר מלכוד מסוים: הצגת אבטיפוס למשקיעים פוטנציאליים משפרת משמעותית את הסיכוי לגייס את ההון הדרוש להמשך פיתוח המוצר, אבל מצד שני בלא מעט מקרים ייצור האבטיפוס לכשעצמו מחייב משאבים כספיים בלתי מבוטלים.
לממציאים שיכולים להשקיע מכספם, ומוכנים לקחת על עצמם סיכון מסוים, כדאי לפתח אבטיפוס למרות ההשקעה הכרוכה בכך, וכך לפתוח לעצמם דלתות רבות יותר ולהגיע בסופו של דבר למשקיעים איכותיים יותר – שעשויים לספק לא רק הון אלא גם להוות משקיעים אסטרטגיים שמאפשרים לחברה שמוקמת על מנת לייצר ולשווק את המוצר החדשני לצמוח במהירות.
לא בלי עורך דין
סוגיה נוספת בעלת חשיבות בכל הקשור לאיתור משקיעים בפטנטים היא החשש שמא הרעיון שעומד בבסיס הפטנט ייגנב – הכוונה היא למקרים שבהם הפנייה למשקיעים פוטנציאליים נעשית עוד בטרם הוסדר סופית נושא רישום הפטנט, כשבשלב זה בעצם הממציא אינו נהנה מהגנה משפטית על הקניין הרוחני שלו.
על מנת להימנע מנפילה לבור שכזה, נפילה שכמובן עלולה להיות כואבת עד מאוד בהיבטים רבים, מומלץ לא לצאת לדרך רבת המהמורות (אך המתגמלת בסופה!) ללא עורך דין – שגם יעזור לבצע את רישום הפטנט בדרך היעילה והמהירה ביותר וגם ילווה את איתור המשקיעים כך שגם גיוס ההון יתבצע בדרך המיטבית.