מימון סטארטאפ: אפשרויות, יתרונות וחסרונות
כדי לפתח סטארטאפ מכניס, רווחי ואפילו מהפכני דרוש כסף. מאה אלף דולר, חצי מיליון דולר, שני מיליון דולר, הכל תלוי בשלב הגיוס ובאופן המיזם. אפילו הייטקיסטים שהרוויחו לא מעט כסף כשכירים ורוצים להפוך ליזמים לא נוטים “להביא כסף מהבית”. נתאר צורות מגוונות של מימון סטארטאפ. לצד האפשרויות נסביר גם על היתרונות ועל החסרונות וגם מאילו מכשולים צריך להימנע.
מימון משפחתי, מתי כדאי ומתי לא
דרך יחסית פשוטה להתחלה של מיזם טכנולוגי חדש תהיה להיעזר בבני משפחה. מימון סטארטאפ בצורה כזאת יתאים במצבים מסוימים וצריך להבין מתי כדאי, מתי לא וממה להיזהר. ראשית, זהו מימון שמתאים לסטארטאפים בראשית דרכם. סכומי הכסף שניתן לגייס בצורה כזאת בדרך כלל מוגבלים והם ישמשו רק לצורך התנהלות ראשונית ועד שניתן יהיה להביא כסף נוסף ממקורות אחרים.
תמיד כדאי לגייס כסף בצורה כזאת רק כאשר בני המשפחה (או החברים הקרובים) מבינים עד הסוף את הסיכונים שבדבר. זו לא יכולה להיות השקעה בטוחה מפני שככל שהפיתוח נמצא בשלב ראשוני, כך סיכויי ההצלחה עדיין קטנים. לא כדאי לפנות לאפיק גיוס כזה אם מדובר בחסכונות המשפחתיים לפנסיה או לדירה. אבל אם לכולם ברור הסיכוי והסיכון ואם זה כסף פנוי, יש כאן יתרון חשוב. בצורה כזאת, אותם מיזמים שבסופו של דבר מצליחים בגדול תורמים לרווחתה של כל המשפחה. רק חשוב לא להבטיח הבטחות ללא כיסוי ולהסביר את עיקרי התהליך והכיוון העסקי, בסקירה הדומה לזאת שתוצג גם בפני משקיעים זרים, חיצוניים.
מימון פרטי, מתי כן ומתי לא
דרך נוספת לצורך מימון סטארטאפ תהיה לחפש משקיע פרטי. לא כדאי להשקיע אנרגיה בחיפוש משקיעים כאלה, אם אין לכם ביד עדיין יותר מאשר רעיון. המשקיעים הרציניים רוצים לקבל נתונים של ממש, להבין מה כבר השגתם, בתוך כמה זמן תוכלו להשלים את הפיתוח או ליצור אב טיפוס. אם כבר יש לכם צוות פיתוח וערכתם תוכנית עסקית יחסית ברורה, זהו בהחלט זמן טוב לחפש משקיעים פרטיים אולם אם אתם מתקרבים לקראת הנפקה, אין שום טעם להוסיף משקיע שידלל את אחזקתכם. בנוסף, לא כדאי להכניס משקיע לפני שברור לכם המודל שלפיו תקיימו חלוקת עבודה, חלוקת אחריות וחלוקת מניות.
אם אתם רוצים שליטה מלאה בסטארטאפ שלכם, שימו לב שעדיף לכם להכניס משקיעים סטארט אפ שלא רוצים אחריות או קבלת החלטות. בהחלט יש כאלה, משקיעים שלא רוצים להתאמץ ומצפים ממישהו אחר שיבצע את כל העבודה. יחד עם זאת, דווקא יזמים מנוסים לפעמים ממליצים לתת משקל למשקיעים שמביאים יותר מאשר כסף. ואכן, קיימים משקיעים סדרתיים או כאלה שבעבר בעצמם ניהלו חברות הייטק. מלבד הכסף שהם מביאים הם מצפים לקבל יותר השפעה אך גם יכולים להעניק הרבה תמורה. מלבד המימון, הם מביאים איתם ידע, קשרים והרבה יכולות. ביכולתם ליצור עניין בשוק במידה והם מספיק מוכרים ואף להוביל יותר מהר לקראת הנפקה או לסבב גיוסים רחב יותר במידת הצורך.
מתי לפנות קרן הון סיכון
דרך נוספת של מימון סטארטאפ הינה לפנות לחממה טכנולוגית או להגיע לקרן הון סיכון. החממה כיום מתאימה לפתח סטארטאפים דרך מסלול של המדען הראשי. שני הנתיבים הללו דורשים הרבה יותר מאשר רעיון גולמי. כאן המימון יינתן רק ליזמים שיכולים להוכיח שהרעיון שלהם לא רק יישומי אלא שהם כבר החלו בשלב של גיבוש העסק בשילוב פיתוח טכנולוגי. לכל הפחות צריך להיות מסוגלים לרוץ לקראת פטנט או להציג מה צוות הפיתוח כבר יצר. בנייה של תוכנית עסקית, זיהוי השוק הרלוונטי, בדיקת ההיתכנות של השגת הרווחים, אם עברתם את כל זאת, יש לכם סיכוי טוב שקרנות הון סיכון או חממות טכנולוגיות יתייחסו אליכם ביתר רצינות. אם לא, חבל על הזמן שלכם וחבל על הזמן שלהם. ואם זה לא ברור, כמעט תמיד קרן הון סיכון תתאים בתור משקיע כאשר אתם עורכים סבב גיוס מתקדם.
מהי התמורה שמצפים לקבל עבור ההשקעה
תמיד, משקיעים פרטיים בישראל או קרנות הון סיכון מצפים לתמורה משמעותית מאוד עבור השקעתם. את התמורה לא מודדים בכסף אלא בבעלות, כלומר במניות. בכל פעם שמכניסים גורם מימון נוסף, צריך לקחת בחשבון שכל הבעלים הקיימים או השותפים עוברים מה שנקרא דילול מניות. ככל שמשקיע הינו גדול יותר וככל שסבב הגיוס מתקדם יותר (כלומר מדובר על סכומים משמעותיים) כך הציפייה היא לוויתור יותר גדול מצד היזם על בעלות.
קשה לדבר על תמורה הוגנת במונחים מוחלטים, כל מקרה נבדק לגופו של עניין. ככלל, משקיעים שהם יותר מעורבים, מביאים יותר ניסיון ויותר קשרים, מצדיקים וויתור יותר גדול על חלק מהבעלות. לפני שמנהלים משא ומתן חשוב שכל צד ידע פחות או יותר מה הוא מביא ועל מה הוא מוכן לוותר. בסופו של דבר, צריכים להיפגש באמצע וצריך שכל הצדדים ירגישו שהם מרוויחים מהעסקה. על מנת לסגור את כל הפינות, צריך שיהיה הסכם משותף שיגדיר תחומי אחריות, ניהול, חלוקת מניות וגם דילול עתידי. כמו כן, במידה והמשקיע עשוי להיות חשוף להיבטים שונים בפיתוח ויישומים סודיים, עליו להימנע מהשקעה במקביל בסטארטאפים מתחרים. באותו אופן, היזם וצוות הפיתוח צריכים להקדיש לטובת הסטארטאפ את מיטב זמנם ומרצם ולא להתפזר על עיסוקים נוספים ואחרים.