back to Blog

מה זה אקסלרטור?

סטארט אפים בתחילת הדרך מתמודדים עם שורה ארוכה, לפעמים כזו שנראית אינסופית, של אתגרים. על-מנת לצלוח את כולם ולממש את הרעיון והחזון, נדרשת עזרה – גם בהיבטים אדמיניסטרטיביים, גם מבחינה משפטית וכמובן שכסף הוא משאב הכרחי. אקסלרטור היא תוכנית ייעודית לסטארט אפים בשלבים הראשוניים – אם תרצו, כמו גלגלי עזר לאופניים עבור מי שרק מתחילים לרכב. מה מעניקה תוכנית האצה ליזמים? מי מפעיל אקסלרטורים? מהן האפשרויות הרלוונטיות עבור סטארט אפ ישראלי? מהם תנאי הקבלה? תשובות לשאלות אלה, ועוד, תוכלו למצוא בעמוד זה.


למה כדאי לפעול במסגרת אקסלרטור?


תוכנית האצה – זהו השם בעברית למונח “אקסלרטור” – מעניקה למיזמים שמשתתפים בה מעטפת תמיכה מקיפה. המעטפת כוללת מקום לעבוד בו, ייעוץ משפטי, ייעוץ טכני, סיוע בפיתוח מוצר וחשיפה (למשקיעים פוטנציאליים, מנטורים אפשריים וגם לקוחות).
בחלק מהאקסלרטורים החברות שמתקבלות לתוכנית זוכות גם להון ראשוני, ועוד תועלת משמעותית היא שיתופי הפעולה האפשריים – בכל אקסלרטור נמצאים מספר יזמים ומספר סטארט אפים, ובלא מעט מקרים עצם השהות המשותפת מייצרת שיתופי פעולה, וגם “סתם” אינטראקציות מוצלחות וחילופי רעיונות מפרים.


מי מפעיל אקסלרטורים?


אחרי שמבינים מה זה אקסלרטור השלב הבא הוא לדעת שישנם מספר סוגים של תוכניות האצה, כשהחלוקה המקובלת היא בהתאם לזהות הגוף שמפעיל את התוכנית.


סוג אחד של אקסלרטורים הוא כזה שמנוהל ע”י גופים ציבוריים. כך למשל יכולה רשות מקומית שמזהה את הפוטנציאל העצום של תוכנית האצה להקדיש לכך את המשאבים הרלוונטיים. הסוג השני הוא האקסלרטורים שמפעילות חברות הענק בעולם המחשבים – מיקרוסופט, IBM וכו’. במקרה זה המוטיבציה של בעלות האקסלרטור ברורה וגם התמורה לסטארט אפ שמתקבל לתוכנית.

סוג שלישי הוא אקסלרטור שמוביל גוף ללא כוונת רווח כספי. בפרט ניתן למצוא תוכניות שכאלה במסגרת מוסדות הלימוד האקדמיים. הסוג הרביעי הוא אקסלרטורים של קרנות הון סיכון, שממילא משקיעות בסטארט אפים בשלבים שונים של התפתחותם כך שפרישת החסות על חברות בהתחלת הדרך היא צעד טבעי.


איך מתקבלים לאקסלרטור?


חברות סטארט אפ ישראליות שמבקשות ליהנות מהמעטפת התומכת והמועילה צריכות פשוט להגיש בקשה לאקסלרטור רלוונטי מבחינתן.

באופן טבעי אין תנאי קבלה פורמליים מדויקים – אבל הבסיס לתשובה חיובית מצד מנהלי האקסלרטור הוא רעיון ייחודי וגם כזה שמספק מענה לצורך אמיתי כך שיש לו קהל לקוחות פוטנציאליים רחב מספיק. מאחר שהאקסלרטורים מיועדים בהגדרה למיזמים בתחילת הדרך אין צורך במוצר עובד, אבל כל בדיקת היתכנות שבוצעה משפרת את סיכויי הקבלה.


בנוסף יש השפעה רבה מאוד גם לאנשים שמאחורי הרעיון והסטארט אפ. נכונות ללמוד היא קריטית, ואם נוצרת אינטראקציה מוצלחת בין הצוות של הסטארט אפ לצוות של האקסלרטור הסיכוי להתקבל יהיה גבוה יותר.


אקסלרטורים בישראל

מפת האקסלרטורים בישראל מתעדכנת כמובן כל הזמן, אבל הנה מספר דוגמאות לתוכניות מומלצות:

  • האקסלרטור של אשכול רשויות גליל מזרחי – שמתמקד בחברות בתחומי הפוד-טק והאגרו-טק.
  • HAC – דוגמה נוספת לאקסלרטור של רשות מקומית הוא HAC שמפעילה עיריית הרצליה. תוכנית זו נמשכת 5 חודשים ומחפשת בעיקר רעיונות בתחומי העיר החכמה, ההתניידות החכמה והמדיקל.
  • קרן הון הסיכון F2 Capital מפעילה אקסלרטור בשם The Junction.
  • אלפא שטראוס – תוכנית האצה בחסות חברת המזון הגדולה, ובאופן מתבקש המיקוד הוא פודטק.
  • קמא-טק – אקסלרטור ייחודי שמסייע ליזמים חרדים שמקימים סטארט אפ.
    כל השקעה בסטארט אפ בתחילת דרכו היא מבורכת, ולא תמיד יש למיזמים בתוליים את הפריבילגיה לבחור – אבל בכל מקרה מומלץ לבחון היטב את האופי של כל תוכנית האצה ואת מידת התאמתה לצרכים הספציפיים שלכם.