back to Blog

מהי יזמות והדרך למציאת מרכז יזמות המתאים לכם

אין תשובה פשוטה וחד משמעית לשאלה מהי יזמות. לעומת זאת קל למדי לזהות יזמים כשנתקלים בהם, ובעיקר כשהם מדברים בעיניים נוצצות וידיים מתנופפות על רעיונות חדשים ופתרונות מקוריים לבעיות שמציקות לכולנו, או על העסק שזה עתה הקימו או עומדים להקים.

יזמות, במידה רבה, היא דרך חיים: מי שניחן באישיות יזמית ישקיע מאמצים רבים כדי לממש את חלומותיו ורעיונותיו, גם אם הדבר כרוך בהתגברות על מגוון רחב של מכשולים. לעזרתם של היזמים באים, בין השאר, המרכזים לטיפוח יזמות שפועלים בחסות משרד הכלכלה וכן החממות העסקיות (שפועלות אף הן בחסותו של המשרד הנ”ל) ואשר מתמקדות בעיקר בחברות בתחומי הטכנולוגיה השונים.

מהו מרכז יזמות ומה מקבלים העסקים במרכזים אלה?

מרכזי טיפוח היזמות, הידועים בראשי התיבות שלהם, מט”י, מיועדים לעסקים בינוניים או קטנים (שמהווים באופן טבעי את רוב העסקים בארץ) ובעיקר לאלה הנמצאים בראשית הדרך.

בין השאר מציעים המט”י השונים ליווי מקצועי (בעלות מסובסדת ולעתים אף בחינם) של אנשי מקצוע בתחום הכלכלה, השיווק והמיסוי וכן ייעוץ משפטי רלוונטי (ובפרט בכל הקשור לרישום פטנטים ורגולציה), סיוע בבחינת ההיתכנות העסקית של מיזמים כאלה ואחרים וכן עזרה בהכנת תוכנית עסקית, גיוס כספים (מבנקים, קרנות ועוד), איתור משקיעים וכל מה שנדרש לעסק כדי לעמוד על הרגליים.

כמו כן מוצעים במרכזים סדנאות וקורסים שונים, המאפשרים ליזמים להבין מהי יזמות אמיתית ומהם הקשיים הכרוכים בה – וכמובן איך להתגבר עליהם בדרך למימוש חלומות.

הקריטריון העיקרי לבחירה בין מרכזי הטיפוח השונים הוא גיאוגרפי: בסך הכל ישנם כ-25 מרכזי טיפוח יזמות, הפרושים לאורכה ורוחבה של ישראל – וכל יזם מוזמן לפנות לזה הקרוב ביותר למקום פעילות העסק. בין השאר ישנו מרכז יזמות בצפון הגליל (ליזמים מאזור ראש פינה וקרית שמונה), ישנו מט”י מינעם המשרת את אנשי עמק יזרעאל (כולל נצרת ונצרת עילית), ישנו מט”י המיועד לדרוזים שמעוניינים לממש יזמות עסקית כזו או אחרת, בבאר שבע ישנו מרכז לטיפוח יזמים מהנגב, ישנו מט”י ש”י שבו מקבלים סיוע יזמים מהשומרון, בקעת הירדן ואזור בנימין, באילת פועל מרכז המשרת את תושבי העיר הדרומית הייחודית וסביבתה וגם בערים גדולות רבות ובהן חולון, ראשון לציון, חיפה, תל אביב וירושלים פועלים מרכזי טיפוח יזמות.

סיוע ליזמים ממגזרים ספציפיים

לצד הגופים הנ”ל המיועדים לכלל האוכלוסייה, ישנם גופים המסייעים ליזמים ממגזרים ספציפיים: דוגמה אחת לכך היא העמותה להעצמה כלכלית לנשים, שמעודדת יזמות עסקית לנשים ובפרט לכאלה הנמנות על האוכלוסיות המוחלשות (כלומר מהפריפריה הגיאוגרפית, החברתית והכלכלית). בין השאר מפעילה העמותה מרכז יזמות בערים שונות ברחבי הארץ על מנת להעניק לנשים מסגרת תומכת.

דוגמה אחרת היא מרכז הקריירה והיזמות של רשות הצעירים חיפה, שמסייעת ליזמים צעירים מעיר הכרמל ובין השאר מפעילה אופן ספייס שיתופי. גם בערים אחרות מופעלים מרכזים דומים לטובת דור העתיד של היזמות העסקית.

מהן חממות טכנולוגיות ומה מקבלות החברות שמתקבלות אליהן?

חממה טכנולוגית היא סוג מיוחד של מרכז יזמות וכפי שניתן להבין משמה היא מיועדת בעיקר לפיתוח יזמות טכנולוגית.

חברת סטארט אפ המתקבלת לחממה טכנולוגית זוכה לתמיכה כספית משמעותית (עד 2-3 מיליון ש”ח בחממות רגילות, ועד 8 מיליון ש”ח בחממות ביו-טכנולוגיה) ובנוסף למקום לפעול בו, מעטפת לוגיסטית, סיוע משפטי, עזרה בשיווק ועוד ועוד. החממה – שמופעלת על ידי גופים פרטיים שנבחרו במכרז ע”י המדינה – מממנת עד 85% מפעילות הסטארט אפ (היזמים משלימים את השאר) ובתמורה מקבלת אחוזים בעסק.

בסך הכל פועלות בארץ כ-25 חממות שכאלה, כשחלקן מיועדות לתחום ספציפי (קלינטק, סייבר, ביו-טכנולוגיה, מדעי החיים, ניו מדיה ועוד) וחלקן פועלות בפריפריה ומציעות תנאים מועדפים.