חממת סטארט אפ – איך בוחרים נכון?
ישראל נחשבת לאחת המדינות המובילות בחדשנות וברעיונות מקוריים לטכנולוגיות חדישות. יש לכם רעיון לסטארט אפ? אולי יש לכם כבר יותר מאשר רק רעיון, וכבר יש לכם מחשבות על פיתוח? אם אתם עדיין רחוקים מהשלב שבו תוכלו לשכנע קרן הון סיכון או משקיעים פרטיים להשקיע במיזם שלכם, יש פתרון. הפתרון כדי שאפשר יהיה להתקדם הוא לפנות לחממה, חממה טכנולוגית. אך יש כיום לא מעט אפשרויות ולא כל חממת סטארט אפ שתתאים ליזם אחד תתאים גם ליזם אחר. יש כמה וכמה היבטים שיעזרו לכם לבחור בתבונה.
חממת סטארט אפ – ייעוץ או מימון
למרות שמקובל להניח שכל חממת סטארט אפ מעניקה מימון בתמורה לאחוז מסוים מהבעלות על הסטארט אפ, הרי שיש גם מעין חממות שפועלות באופן אחר. ישנן חממות שמעניקות ליזמים סיוע שאינו בכסף, הגם שלעיתים הוא שווה כסף. סיוע יכול להינתן למשל באמצעות מתן חלל עבודה וכן גם ייעוץ והפנייה לגורמים שונים שיכולים לסייע. חממות כאלה עשויות להעניק ליווי כספי מסוים או לא להעניק מימון כלל, אך הן גם אינן מבקשות נתח מהבעלות (או שמבקשות נתח קטן וצנוע ביותר).
לעומת סוג זה של חממה, חממות סטארט אפ יותר מקובלות מעניקות תמיכה כספית הרבה יותר משמעותית, אך אין להן בהכרח ערך מוסף מיוחד ליזמים שזקוקים לייעוץ או קשרים. אז כאשר רוצים לבחור היטב, חשוב לפנות לחממה שתספק את הפתרון הרצוי בנקודת זמן נתונה. סטארט אפ שיש לו מימון ממקור אחר אך זקוק לקשרים או לייעוץ יוכל להיעזר בחממות מסוג אחד. סטארט אפ שזקוק יותר למימון – טוב יעשה אם יפנה לחממה סטנדרטית יותר שעיקר תרומתה טמון במימון לפעילות.
חממות לפי תחומים
סטארט אפ שהצליח לשכנע חממה להיכנס לשיתוף פעולה זוכה לתקופה שקטה שבה ניתן להתרכז בעניין המקצוע – פיתוח מוצר, אפליקציה, אלגוריתם, רעיון. העובדה שלא צריך להשקיע בתהליך מתיש של חיפוש משקיע מאפשר להגיע למוצר של ממש, שיוכל בהמשך ליצור עניין בקרב לא מעט אנג’לים או אפילו בקרב קרנות הון סיכון.
אך לפני שחותמים על הסכם השקעה בסטארט אפ ולפני שמסכמים את התנאים עם החממה, יש לבדוק היטב במה מתמחה החממה. כאשר בוחרים בחממה הנכונה, הסיכוי שייווצר שיתוף פעולה פורה – עולה. יש חממות שמתמחות בשיתוף פעולה בעיקר עם יזמים של מיזמי אינטרנט. יש חממות שמעדיפות לקלוט סטארט אפים שעוסקים בפיתוחים הקשורים לביו טכנולוגיה. ישנן חממות שמקדמות בעיקר פיתוחים הקשורים למובייל ויש כאלה שמקדמים מיזמים טכנולוגיים מורכבים מסוגים נוספים.
היקף המימון ואחוזי בעלות
דבר נוסף שיש לשים אליו לב כאשר בוחרים חממה הוא היקף המימון שניתן לגייס. בחממות ובמאיצים טכנולוגיים ניתן למצוא היקפי מימון שונים. חממות מסוימות יוכלו להעניק מימון של כמיליון ₪, יש חממות שיעניקו מימון של שני מיליון ₪ ויש גם חממות שיעניק מימון גבוה יותר, שניים וחצי מיליון ₪ ואף מעבר לכך.
אך חשוב גם לזכור את הצד השני של המטבע. כמו בכל מהלך של גיוס כספים, היזם משאיר חלק מהבעלות שלו בידי החממה. חשוב להיות ערים להבדלים גם בנושא זה, כדי שלא ייווצר דילול משמעותי יתר על המידה. יש לבדוק היבטים כגון כמה אחוז מהבעלות נשאר בידי החממה. לא פחות חשוב, לבדוק האם לגורמים שאיתם חותמים על ההסכם שמורה האפשרות להטיל וטו על הצטרפות משקיעים נוספים בהמשך או שיש להם אפשרות לדרוש להגדיל את חלקם באחזקות בהמשך הדרך.