איך לבצע השקעות בסטארט אפ ולצאת ברווח
עד כה, רק חלק קטן יחסית מהציבור הרחב בישראל נהנה באופן ישיר מפירות ההצלחה של סטארט אפים מוצלחים. אין ספק כי המשק כולו הרוויח, ופירות ההצלחה מגיעים לציבור בחזרה באופן עקיף אבל כדי להרוויח באמת, באורח ישיר, יש רק דרך אחת. צריך לבצע השקעות בסטארט אפ. וכדי להשקיע בצורה נכונה, צריך לדעת מה לעשות ומה לבדוק. איך תוכלו גם אתם להפוך למשקיעים? כך תעשו זאת נכון ותישארו בחיים.
השקעות בסטארט אפ – עושים חושבים
קודם כל, עצה ששווה זהב – לפני שמשקיעים עושים חושבים. כמה תוכלו להרשות לעצמכם להשקיע באמת? אל תבצעו השקעות בסטארט אפ בשקל האחרון שלכם. אל תפדו את קרן הפנסיה, אל תמנפו את עצמכם לדעת, אל תקחו הלוואות עתק. גם פיתוח סטארט אפ שנראה על הנייר מרשים ביותר עשוי בסופו של דבר שלא להחזיר את ההשקעה. תמיד תשקיעו כך שגם אם סכום ההשקעה יימחק תוכלו להישאר בחיים מבחינה כלכלית, כלומר לא תרגישו ירידה משמעותית ברמת החיים.
ללכת עם הגדולים, לרכב על ההצלחה
לאחרונה נפתחה אופציה ממוסדת עבור הציבור הרחב, שרוצה לבצע השקעות בסטארט אפ בצורה פשוטה ביותר. מכיוון שהציבור הרחב בדרך כלל נעדר כישורים לאתר סטארט אפים מבטיחים באמת, אז למה לא ללכת עם הגדולים, כלומר לרכב על ההצלחה של משקיעים בעלי היסטוריה של הצלחות? לכך בדיוק הייתה הכוונה כאשר אושרו קרנות נאמנות חדשות המסווגות בתור קרנות טכנולוגיה עילית.
אלו קרנות שמנוהלות על ידי מומחים בשוק ההון וגם על ידי משקיעים ויזמי הייטק מנוסים, שכבר קצרו הצלחות (למשל בדמות חברת וויז). המשקיע מבצע רכישה של אחת מקרנות הנאמנות בתחום שהושקו ממש לאחרונה. הקרנות עצמן הן אלה שמבצעות את המחקר ובדיקת הנאותות של חברות הסטארט אפ שבהן מושקעים הכספים. גם מבחינת נזילות, יש כאן יתרון גדול. ניתן למכור את האחזקות בקרן בכל רגע נתון.
משקיעים בעצמכם? פזרו סיכונים
אם יש לכם סכום נכבד שאותו אתם רוצים להשקיע וקרנות נאמנות בהייטק ממש לא עושות לכם את זה, תוכלו לחפש יזמים. את היזמים שמקימים סטארט אפ או שכבר מריצים אחד כזה, תוכלו למצוא אם תחפשו באינטרנט באופן מושכל, אם תיעזרו ברשתות חברתיות, אם תגיעו לכנסים של יזמים ומשקיעים. זו יכולה להיות עבודה וזה יכול לקחת זמן, אבל כך אפשר להגיע לרווחים גדולים באמת.
אם אתם משקיעים בעצמכם, זכרו כי רק חלק מכל אותן השקעות בסטארט אפ מניבות תשואה פנומנלית. כדי להגיע לסטארט אפים שבאמת יצליחו צריך לזכור כלל סטטיסטי מאוד אינטואיטיבי – ככל שמנסים יותר, כך עולה הסיכוי להצליח. אז פזרו סיכונים ובצעו כמה השקעות במקביל. תנו לכל יזם שנראה לכם מבטיח רק חלק מהסכום הכולל שאתם מוכנים להשקיע.
השקעה שיש לה פוטנציאל
על הנייר, הרבה מאוד חברות סטארט אפ בישראל עומדות לפרוץ קדימה ואולי להיות האקזיט העולמי הבא. אבל מצגת יפה שהראה לכם היזם או בקיאותו במונחים טכניים או חזון מפותח לא מספיקים. כדי שתישארו בחיים ותוכלו לספר שהצלחתם, כדאי שתשימו את הכסף שלכם רק על מיזמים בעלי פוטנציאל ממשי. הכוונה היא כזאת: תמיד שאלו מהו המוצר שאליו חותרים, מיהם הלקוחות שצפויים לשלם עבור המוצר, הטכנולוגיה, הפלטפורמה או האלגוריתם והאפליקציה. אם יודעים לספר לכם על מונחים של נתח שוק והכנסה צפויה, זו בהחלט נקודת זכות. בררו מה עומדים לעשות עם ההשקעה שלכם, מהי תוכנית העבודה ומהם המקורות הכספיים הנוספים שעומדים לרשות הסטארט אפ לרגע זה וגם למשך תקופת הפיתוח הצפויה.