כיצד להשקיע בצורה נכונה בעסק חדש?
עם כל הכבוד לריגוש של השקעה בבורסה, יש אנשים שעבורם הרבה יותר מרגש זה להשקיע במשהו מוחשי, במשהו עם ערך שאפשר להרגיש בידיים ולראות בעיניים, כלומר – בעסק אמיתי. בימים אלה, תוכלו למצוא אין ספור יזמים או עסקים מתחילים שמחפשים שותפים עסקיים עם דגש על מימון. אם יש לכם את הכסף ויש לכם את רצון, נסביר כל מה שצריך לדעת, על השקעה בצורה נכונה בעסק חדש.
האם אתה משקיע מעורב או משקיע פסיבי
לפני שאתם מפנים את המבט החוצה, לעסקים חדשים שמחפשים משקיעים, קודם כל תשאלו את עצמכם איזה מן משקיעים אתם. האם אתה (או את) משקיע מעורב? אם אתם רוצים שליטה, אתם צריכים לחפש עסקים שמחפשים משקיע שותף. אתם צריכים להחליט מראש על חלוקת אחריות עם בעל העסק או צריכים לעמוד על זכותכם לקבל כיסא סביב שולחן ההנהלה (אם זה עסק גדול). אבל יכול להיות שאתם משקיעים לעסקים מסוג אחר. אם אתם פסיביים, כלומר רוצים לשים כסף אבל שמישהו אחר ינהל ויתפעל, אתם צריכים לחפש עסקים שמחפשים משקיעים פסיביים.
נתונים מספריים והאנשים שמאחורי העסק
כדי להשקיע בצורה נכונה בעסק, אתם חייבים לבקש מהיזמים כמה שיותר פרטים. לדוגמא, עליכם לדעת למי המיזם פונה, האם לשוק המקומי, האם לשוק הבין לאומי, האם זהו מוצר לגברים, לנשים, לצעירים או למבוגרים? ככל האפשר, עליכם לקבל מבעלי העסק או מהיזמים נתונים מספריים. הערכות לגבי הכנסות לרבעון הקרוב או לשנים הקרובות יעשו לכם סדר. אבל אתם צריכים גם לדעת אילו סיכונים עלולים להשפיע ולגרום לעסק להגיע לנקודת האיזון רחוק יותר, בעתיד. ועם כל הכבוד לסטטיסטיקה ולמספרים, כדי להשקיע בעסק בצורה נכונה אתם חייבים לדעת מיהם האנשים שמאחורי העסק. כי בעסקים, הגורם האנושי קובע יותר מכל דבר אחר.
התרכזו ברעיון שמאחורי העסק
אם אתם מכוונים להשקעה בעסקים בתחום ההייטק, בפינטק, באנרגיה ירוקה או במכשור רפואי, בפיתוחים טכנולוגיים או אלגוריתמים חדשניים, אתם לא סתם משקיעים באנשים. חשוב שתדעו טוב מאוד האם היזמים הם בעלי ניסיון, מה הרקע שלהם ועד כמה יש להם אש בעיניים. אבל חשוב לא פחות זה לזכור שבתחום הטכנולוגי, אתם במידה רבה משקיעים ברעיונות. חשוב שתבדקו היטב מהו הרעיון שמאחורי העסק. זה נכון בכל עסק חדשני ולא רק ביזמות טכנולוגית נטו. אם הרעיון נשמע לכם טוב, זה יפה אך לא מספיק. עליכם לבדוק האם הרעיון רשום כפטנט או שהוא עומד להירשם. הדבר האחרון שאתם צריכים זה להשקיע בעסק חדש שרוצה לפתח פטנט או רעיון שכבר מיושם בימים אלה במקום אחר (בארץ או אפילו בעולם הרחב). ועוד דבר חשוב, בדקו שהרעיון הזה יכול להניב הכנסות. אם הרעיון מאחורי העסק הוא מדעי טהור ואין לו יכולת לממש הכנסות, אין לכם טעם להשקיע בו.
העדיפו עסק בתחום שבו יש לכם ערך מוסף
כעת, אם אתם מתלבטים בין השקעות בכמה תחומים, הרשו לנו להציע כלל מכוון מאוד יעיל ומועיל. בין אם אתם לקראת השקעה בסטארט אפ לפיתוח תוכנת בינה מלאכותית חדשה ובין אם אתם לקראת השקעה בתחום האנרגיה הירוקה או פלטפורמה טכנולוגית אחרת, שאלו את עצמכם דבר פשוט. האם יש לכם ערך מוסף להציע, נוסף לכסף? משקיע שיש לו ערך מוסף לא חייב להיות דווקא בעל ידע טכנולוגי. אבל אם יש לכם קרבה לתחום, אולי יש לכם הבנה בהעדפות צרכנים לגבי הטכנולוגיה המתבשלת. ואולי אתם יכולים להועיל עם יצירת קשרים בין היזם שאתם מלווים והעסק שאתם מלווים לבין לקוחות פוטנציאליים.