דרך אלטרנטיבית וחדשה לבצע השקעה בסטארט אפ
במציאות הדינאמית של עולם ההייטק והסטארט אפ דומה כי יש היבט אחד מרכזי שנותר זמן רב ללא שינוי. ההיבט הזה הינו השקעה בסטארט אפ. הדרך שבה יכולים יזמים להשלים גיוס הון לסטארט אפ מחייבת אותם לפעול בכמה דרכים מצומצמות ויש בכך בעיה. מצד אחד, מיזמים רבים וראויים לא מצליחים לגייס את הכסף ונסגרים לפני שהגיעו לכדי מימוש. מצד שני, מרבית הציבור מוצא עצמו מביט מהצד בכל אותם האקזיטים הנוצצים כאשר נמנעת ממנו כל אפשרות להצטרף להצלחה. לאחרונה, דווח על התקדמות המבשרת שינוי. התקדמות מבחינת הרגולטור שתאפשר להרבה יותר אנשים לבצע השקעות גם מבלי שייחשבו בעיני החוק ל”משקיעים כשירים”.
להשקיע בלי להיחשב למשקיע כשיר
על פי הרגולציה הנוכחית בארץ, כדי לבצע השקעה בסטארט אפ חייב המיזם להוכיח כי מרבית הכסף המגויס מגיע מ”משקיעים כשירים”. המשקיעים הללו צריכים להיות אנשים או חברות שהוכיחו את עצמם גם כבעלי ידע בתחום ההשקעות וגם כבעלי מרווח נשימה שנשען בדרך כלל על גיוון בתחומי ההשקעות. אך האם רצוי כי אך ורק משקיעים מקצועיים ירוויחו את הפירות המתוקים שמגיעים אחרי הסכם השקעה בסטארט אפ שעומד להצליח בגדול? מסתבר כי בתחילת שנת 2018 יצאה הבשורה שמאפשרת לקיים מנגנון יעיל של השקעה שיאפשר חשיפה להשקעות בסטארט אפים גם לציבור הרחב.
הרפורמה שמשנה את חוקי המשחק
כדי שהציבור יוכל לקחת חלק ולהיות באמת שחקן באומת הסטארט אפ נחוץ היה שינוי רגולציה אמיץ. בחודשים האחרונים הושקעה בכך עבודה רבה, הן מצד משרד האוצר והן מצד הרשות לניירות ערך, המתווה שגובש יביא להקמת כמה קרנות נאמנות מתמחות, אשר יהיו שונות מעשרות ומאות קרנות הנאמנות הקיימות כיום ואשר משקיעות בעיקר במניות, אגרות חוב או ניירות ערך מקובלים אחרים.
במילים אחרות, כפי שכל אזרח יכול לרכוש קרנות נאמנות רגילות ללא הגבלה מתוך ידיעה כי מנהל הקרן אחראי לניהול, כך ניתן יהיה לבצע מעתה גם השקעה בסטארט אפ. מנהלי קרנות הנאמנות, שיהיו גורמים בעלי יידע וותק והצלחה מוכחת באיתור חברות סטארט אפ ישראליות מוצלחות יוכלו להציע לציבור יחידות השתתפות. את יחידות ההשתתפות הללו ניתן יהיה לקנות ולמכור באמצעות הבורסה, בדיוק כפי שקונים או מוכרים כיום קרנות נאמנות מסורתיות, רגילות.
כמה קרנות אושרו להשקעה
על מנת לבצע השקעה בסטארט אפ ניתן יהיה בשלב זה לבצע רכישה של אחת מתוך כמה קרנות שהושקו או שעומדות להיות מושקות בקרוב. גופים מוכרים כגון אקסלנס, איילון, אלומות ו-IBI הם בין השחקנים שצפויים להיות מעורבים במיזם ובשלב זה כבר ידוע על שיתופי פעולה מעניינים. קרן נאמנות מבית איילון דיווחה על מגעים עם כמה סטארטאפים ויזמים עתירי ניסיון וחלקם עומדים ככל הנראה להבשיל בקרוב. עוד דיווח כי קרנות הנאמנות הללו, שאושרו על ידי הרגולטור, אמורות לפעול לאורך מספר מינימלי של שנים (עד 15 שנה) ולפעול כמקובל, תחת תשקיף.
משקיעים כמה שרוצים
בקרוב ניתן יהיה לברך על המוגמר. גם לציבור הרחב יש דרך לבצע השקעה בסטארט אפ, תוך הישענות על קרנות נאמנות המנוהלות באופן מסודר. הקרנות, יש לציין, מורשות להקצות חלק מההשקעה לכיוון של חברות טכנולוגיה וותיקות אולם הן חייבות להפנות חלק ניכר גם לסטארט אפים חדשים. נותר רק להוסיף דבר אחר. עצם האפשרות להשקיע איננה מביאה עימה בהכרח הצלחה. בכל השקעה קיים ממד של סיכון ולכן נמליץ לכל אחד לכלכל את צעדיו בזהירות ובתבונה. זה נכון במיוחד מכיוון שכל משקיע יוכל לבחור כל סכום השקעה שעולה על דעתו (בכפוף לכמות היחידות המוצעות בבורסה).