back to Blog

מדוע חיפוש משקיע לעסק צריך להתבצע בשלב מוקדם

חיפוש משקיע לעסק הוא אחד הצעדים היותר מורכבים מבחינת כל בעל עסק בכל תחום כמעט, בין אם מדובר במהלך שמטרתו גיוס כספים בלבד ובין אם בכזה שבסופו של דבר המשקיע הופך לשותף בעסק. למעשה, במובנים רבים מציאת משקיע מתאים כמוה כמציאת בן/בת זוג לחיים, כך שאין פלא כי נדרשת השקעה רבה של משאבים שונים על מנת להגיע לשידוך אופטימלי.

מהם הצרכים של העסק?

המפתח הראשון למציאת משקיע מתאים הוא אפיון מדויק של צרכי העסק.

ישנם מצבים בהם העסק זקוק אך ורק לסכום כסף. בחלק מהמקרים סכום זה נדרש לשם הקמת העסק (למשל כשמדובר על סטארט אפים בתחילת דרכם) ובמקרים אחרים הוא נדרש על מנת להתרחב ולהתפתח עוד (למשל כשרוצים לעבור למקום גדול יותר, או להצטייד במכונות משוכללות יותר).

אבל ישנם גם מצבים שבהם מעבר לכסף, עשוי העסק להיתרם לא פחות, ואולי אף יותר, גם מקשרים משמעותיים – במקרים שכאלה חיפוש משקיע לעסק צריך להתמקד במי שמצויד בקשרים אלה ומוכן למנף אותם ולא רק במי שיכול לספק לעסק כסף.

בהתאם, נהוג לחלק את המשקיע האידיאלי ל-3 סוגים:

משקיע פאסיבי – מתאים למי שזקוק אך ורק לכסף ולא מעוניין להכניס שותף  לעסק.

משקיע אקטיבי – מתאים למי שרוצה להיעזר גם בידע וניסיון על מנת לשדרג את ניהולו השוטף של העסק. משקיע שכזה יהיה מעורב באופן פעיל ויומיומי.

משקיע אסטרטגי – מתאים למי שמחפש בעיקר פריצת דרך בתחום פעילותו וזקוק לפלטפורמה פותחת דלתות בדמות שחקן מפתח בעל קשרים ענפים ומוניטין מרשימים שישתמש בהם על מנת להזניק את העסק קדימה אך לא ייקח חלק בניהול השוטף ובמטלות היומיומיות.

האם כדאי להיעזר בבני משפחה?

בלא מעט מקרים יגיע המשקיע מקרב בני המשפחה הקרובה או המורחבת יותר.

בפרט כך הדבר כשמדובר בעסקים קטנים בתחילת הדרך, כשההיתכנות העסקית עדיין מוקפת סימני שאלה וכלל לא ברור אם הרעיון אכן יתממש והעסק יצליח לעמוד על רגליו ולהפוך רווחי.

במצב שכזה, רוב המשקיעים, שמטבעם הינם שונאי סיכון, לא יתלהבו להשקיע בעסק ופרט למקרים יוצאי דופן בהם מדובר ברעיון מהפכני שאי אפשר שלא להישבות בקסמיו ולהאמין בו, חיפוש משקיע לעסק יניב סירובים למכביר ויהווה בזבוז משאבים – אלא אם כן פונים לבני משפחה.

יחד עם זאת חובה לבצע פנייה שכזו אך ורק לאחר שיקול דעת מעמיק, שכן אם העסק לא יצליח להתרומם וההשקעה תרד לטמיון, הדבר עלול להעיב על היחסים המשפחתיים, ולמעשה עוד קודם לכן, ייתכנו לא מעט מתחים סביב הדרכים בהן יבחר מי שמקים את העסק לנצל את הכסף שניתן לו, כשהמשקיע עלול לרצות להשפיע (בבחינת בעל המאה הוא בעל הדעה).

איך למשוך אנגלים?                                             

אנג’ל הוא משקיע פרטי שמחפש חברות צעירות על מנת לסייע להן להתמודד עם קשיי הילדות וההתבגרות, למצות את הפוטנציאל ולהרוויח בגדול, כשכמובן בחלק מהרווחים זוכה אותו מלאך.

במקרים רבים חיפוש משקיע לעסק מכוון אל אותם אנג’לים, ובמיוחד כשמדובר בסטארט אפ. בארץ פועלים כמה וכמה אנג’לים, כשבין המוכרים שבהם ניתן לציין את זוהר גילון שמספר החברות בהן השקיע עבר זה מכבר את המאה, את ג’ק פולבר ששם דגש על אישיות בעל העסק ולאו דווקא על התוכנית העסקית, את ד”ר שמעון אקהויז שמתמחה בחברות בתחום הרפואי ואת רמי ליפמן שלצד השקעות מושכלות מרבה לעסוק גם בפילנתרופיה.

המפתח לפנייה מוצלחת לאנג’ל על מנת להפוך אותו למשקיע בעסק שלכם היא תמציתיות, שכן מדובר באנשים חדי חושים שמוצפים בפניות.