השקעות בסטארט אפ עם מקסימום סיכוי ומינימום סיכון
כולנו מכירים את האקזיטים המרשימים של ווייז (1.3 מיליארד דולר ששולמו ע”י גוגל) ומובילאיי (שנקנתה ע”י אינטל לפי שווי של 15.3 מיליארד דולר). בנוסף ישנם כמובן עוד הרבה סיפורי הצלחה וביניהם נוירודרם, M-Systems, אורבוטק, NDS ועוד, ובסך הכל למעלה מ-100 אקזיטים בשנה. כל סיפור הצלחה שכזה הוא קודם כל הישג טכנולוגי שהופך את העולם שלנו לקצת יותר טוב. בנוסף מספקת כל עסקת מכירה שכזו רווח נאה מאוד לבעלי החברה – וגם לכל מי שהשקיע בה.
מצד שני, לפני שממהרים להשקיע בסטארט אפ כזה או אחר, כדאי לזכור שעל כל סיפור הצלחה שמתפרסם ומושך אליו תשומת לב רבה, ישנם המון כישלונות שקטים. רק כ-4-5% מהמיזמים בתחום ההיי-טק מצליחים לאורך זמן, ועל כן אם רוצים לבצע השקעות בסטארט אפ מומלץ לעשות זאת בזהירות ועל סמך בדיקות מעמיקות.
להשקיע בשלב מוקדם
ככל שמשקיעים בסטארט אפ בשלב מוקדם יותר, כך תקבלו תמורת כל דולר מניות רבות יותר – ואם אותו סטארט אפ ישראלי שזיהיתם כבעל פוטנציאל אכן יממש את הפוטנציאל ויימכר תמורת סכום גבוה, החלק שלכם ברווח יהיה משמעותי יותר.
במקביל חשוב לזכור שאמנם השקעות בסטארט אפ בשלב מוקדם מתאפיינות בסיכוי גבוה לרווח גבוה, אבל במקביל גם הסיכון גבוה יותר. בהתאם חשוב לקחת בחשבון עוד שיקולים לגבי ההשקעה.
בדיקת הפוטנציאל האמיתי של הסטארט אפ
על-מנת לנסות לקבל אומדן מדויק ככל האפשר של הפוטנציאל האמיתי של כל סטארט אפ שאתם שוקלים להשקיע בו, כדאי קודם כל לבדוק האם המוצר שהוא מעוניין לייצר אכן מספק צורך של אנשים רבים. כשיש צורך ממשי של ציבור נרחב, ניתן להתמודד עם כל אתגר בדרך להבשלה, וסיכויי ההצלחה גבוהים יותר.
דרך נוספת לבחון את הפוטנציאל העסקי היא תוכנית עסקית. למעשה ללא תוכנית עסקית לסטארט אפ כדאי להימנע מהשקעה – תוכנית שכזו היא מעין מפת אוצר, וכשיש מפה כזו ניתן להעריך טוב יותר האם אכן יש אוצר בסוף הדרך והאם ישנו סיכוי ריאלי לצלוח את כל המכשולים בדרך.
זהות היזמים
הקמת סטארט אפ היא תמיד ניסיון להגשים חלום – וגם לזהות החולמים ישנה השפעה בלתי מבוטלת על סיכויי המימוש. בהתאם כדאי לפני השקעות בסטארט אפ לתהות על קנקנם של היזמים, לבחון את הרקורד שלהם ואת היכולות הרלוונטיות, ולשקלל את כל המידע הזה בהחלטה האם להשקיע או לא.
מטרות החיפוש אחרי משקיעים
פעולה נוספת שמסייעת להפחית את הסיכון במסגרת השקעות בסטארט אפ היא בדיקה של המטרה שלשמה מבקש המיזם את הכסף. תוכנית מסודרת ומפורטת, וכמובן גם ריאלית, היא אינדיקציה טובה מאוד לרצינות היזמים ובהתאם גם לסיכויי ההצלחה של הסטארט אפ.
בנוסף, כדאי להעדיף מצבים שבהם הכסף מיועד לפיתוח טכנולוגיה/ אבטיפוס/ מוצר מאשר למשכורות גבוהות (אם כי גיוס אנשי מקצוע נוספים לסטארט אפ מגדיל כמובן את הוצאות השכר ובמקרה כזה כדאי לבחון האם הגיוס אכן הכרחי).
עוד דגש הוא שסבב גיוס הון אמור לספק לסטארט אפ אוויר לנשימה לפחות למשך שנה, ויש שיגידו שהמינימום צריך להיות 18 חודשים.
פיזור
הקונספט הבסיסי של השקעות בסטארט אפ חייב להיות פיזור. השקעה גדולה מאוד במיזם אחד חושפת את המשקיע לסיכון משמעותי, ואילו מספר גדול יחסית של השקעות קטנות יחסית, במספר סטארט אפים – ובפרט אם ישנו גיוון גם מבחינת הרכב המיזמים בהם משקיעים – מצמצם משמעותית את רמת הסיכון.