back to Blog

דרוש משקיע לעסק- כאן תלמדו איך למצוא אותו!

ברוב המקרים עסקים זקוקים למשקיעים – לפעמים הצורך נוצר כבר בשלב הקמת העסק ולפעמים בשלב מתקדם יותר, בין אם עקב קושי למצות את הפוטנציאל עקב מגבלות פיננסיות ובין אם בשל רצון להתרחב ולצמוח עוד. תהליך איתור משקיע לעסק חייב להתבצע באופן מושכל במיוחד, שכן החיבור בין בעל העסק לבין המשקיע כמוהו כזוגיות, ואם רוצים שהיא תחזיק מעמד ותניב מקסימום תועלת לשני הצדדים, החיבור צריך להיות נכון ומדויק.

סוגי משקיעים ובחירה נכונה ביניהם

משקיע לעסק יכול להיות הן אדם פרטי והן גוף מוסדי (שגם הוא כמובן בסופו של דבר מורכב מבני אדם, ועל כן ישנה חשיבות לאינטראקציה האנושית). גופים מוסדיים שעשויים להשקיע בכם הם בנקים, משקיעים מוסדיים אחרים (למשל קרנות פנסיה או חברות ביטוח, שמחפשות אפיקים להשקיע בו כספים שהצטברו אצלם), קרנות שמתמחות בתחום פעילות העסק (כמו למשל קרנות הון סיכון שמתמחות בהשקעה במיזמי היי-טק ובסטארט-אפים) ועוד אופציה היא חממות טכנולוגיות.

בחירה בבנק מתאימה לעסקים שזקוקים אך ורק ולכסף, ולא רוצים מעורבות של המשקיע בניהול, בשום צורה שהיא. זהו בדרך כלל גם האפיק הפשוט ביותר, שכן אמנם גם הבנקים עשויים לדרוש בטחונות אולם הם נוטים לאשר אשראי לעסקים בלי בחינות מדוקדקות יתר על המידה.

המשקיעים המוסדיים האחרים פחות נגישים מהבנקים, ולרוב ישקיעו רק בחברות גדולות יחסית, וגם הן, כמו הבנקים, לא מתערבות בניהול השוטף או בהתוויית הדרך של העסק.

קרנות הון סיכון ידרשו מכם להגיש תוכנית עסקית מפורטת שמוכיחה כי לעסק ישנו אכן פוטנציאל אמיתי לרווחים ולשגשוג. כך גם החממות הטכנולוגיות, שבנוסף לכסף מספקות מעטפת לוגיסטית, משפטית, שיווקית ועוד, ושלמעשה הופכות לסוג של שותפים בעסק שכן תמורת הסיוע הכספי והאחר העסק נדרש להעניק לחממה אחוזים בבעלות.

גם משקיעים פרטיים, ובפרט אנג’לים שאמונים על השקעות בסטארט-אפים ובעסקים מבוססי חדשנות, נוטים לספק לא רק הון פיננסי אלא גם ידע וקשרים, אולם בתמורה בהחלט ייתכן שתידרשו לוותר על שליטה מלאה בעסק שהקמתם. עוד כדאי לדעת בהקשר זה ש”חוק האנג’לים”, והתיקונים השונים שהוכנסו בו לאורך השנים, מעודד מאוד בעלי הון להשקיע בעסקים וכדאי גם לכם לשקול ניצול אופציה זו.

למה חובה לחתום על חוזה השקעה מסודר?

לאחר שאפיינתם את הצרכים שלכם והבנתם מהו סוג המשקיע האופטימלי מבחינתכם, חשוב מאוד להקפיד על חוזה השקעה מסודר, ובפרט כך הדבר כשמדובר על משקיעים פרטיים שחוברים אליכם (משקיע מוסדי מן הסתם דורש מכם בעצמו לחתום על הסכם השקעה או הסכם הלוואה – כדאי כמובן לבחון אותו בעזרת עורך דין מנוסה מטעמכם, כדי לא ליפול לבורות משפטיים שעלולים לצוץ בהמשך הדרך).

במיוחד חשוב להקפיד על חוזה שמשמר את גם הזכויות שלכם ולא מוטה לטובת המשקיע כשמדובר על בעל עסק בראשית דרכו, שלרוב מתאפיין בחוסר ניסיון ועלול, עקב הלהיטות לקבל את הכסף החיוני, למהר לחבור אל משקיע שבסופו של דבר יתגלה כלא מתאים.

חשיבותה של תוכנית עסקית

בחלק גדול מהמקרים, כשדרוש משקיע לעסק, צריך תוכנית עסקית כדי לגייס אותו, ולמעשה תוכנית שכזו מומלצת גם אם המשקיע הפוטנציאלי לא דורש אותה, והסיבה לכך היא שתוכנית שכזו מספקת לבעל/י העסק תמונת מצב מדויקת ומקיפה לגבי סיכויי ההצלחה שלו, שהרי אין טעם לגייס כספים ומשקיעים לעסק שאין לו פוטנציאל אמיתי להצלחה. בנוסף תוכנית עסקית עוזרת לבעל/י העסק להבין מהן החוזקות של העסק וגם מהן נקודות התורפה שלו, ולהתנהל בהתאם, כלומר למצות את החוזקות ולהבליט אותן לא רק בעיני המשקיעים אלא גם אצל הלקוחות, ולמצוא דרכים לנטרל את החולשות.