הצצה נדירה – דירוג קרנות הון סיכון מובילות בישראל
באופן טבעי דרושים לסטארט אפ משאבים רבים על-מנת לממש את החזון ואת הפוטנציאל ולהפוך לחברה יציבה ומצליחה, ולמעשה גם חברות שנמצאות בשלב מתקדם יחסית של התפתחותן כולל כאלה שכבר מציעות מוצר קיים שעובד היטב ונהנות מלקוחות ומכירות עשויות להזדקק להון נוסף בכדי להמשיך להתפתח. אחד המקורות העיקריים לכספים החיוניים הוא קרנות הון סיכון, ובפרט כדאי להכיר את אותן קרנות הון סיכון מובילות בישראל שלא מעט בזכותן הפכה המדינה לסטארט אפ ניישן.
קרנות הון סיכון מובילות לפי סוג הסטארט אפים שבהם הן משקיעות
כשמדברים על קרנות הון סיכון מובילות בישראל הרשימה כמובן עשויה להשתנות משנה לשנה, ובנוסף ישנן קרנות המתמקדות בהשקעה בסטארט אפים בשלב ראשוני של התפתחותם (שלב ה-seed), קרנות המתמחות בהשקעה בחברות טכנולוגיה בשלב הצמיחה, קרנות הון סיכון שמתמחות בהשקעה בתחומים ספציפיים (למשל קלינטק, ביו טכנולוגיה וכו’) – כך שלכל מי שזקוק להון כדאי למקד את החיפוש בקרנות הון הסיכון הרלוונטיות ביותר מבחינתו.
כך למשל ב-2015 התבלטו בכל הקשור להשקעה בסטארט אפים בתחילת הדרך – כלומר בשלב ה-pre-seed, שלב ה-seed וסבב A – קרן הון הסיכון הוותיקה כרמל ונצ’רס והקרנות First Time, Plus Ventures ו-Disruptive.
כרמל ונצ’רס פועלת מאז שנת 2000 והשותפים הדומיננטיים בה הם אבי זאבי ושלמה דוברת, שבמידה רבה אחראים להצלחות המרשימות של הקרן. בשנת 2012 היא הוכתרה כקרן הפעילה ביותר בארץ וזאת לאחר שביצעה 11 השקעות חדשות וגם ב-2015 הפגינה כרמל ונצ’רס פעילות נרחבת עם לא פחות מ-26 השקעות בסך הכל כשמתוכן 9 בחברות בתחילת הדרך (בין השאר enSilo ו-Cellwize).
קרן הון הסיכון FirstTime – שמייסדיה הם הפרסומאי הבכיר אילן שילוח וניר טרלובסקי (מאוחר יותר הצטרף אליהם יונתן בן ארצי, אחד מוותיקי סצנת האינטרנט בישראל ונכדו של יצחק רבין ז”ל) – מתמקדת בהשקעות בסטארט אפים בתחומי הווידיאו, המובייל, המשחקים, הרשתות החברתיות, התוכן והפרסום. היא מגייסת כספים הן ממשקיעים מוסדיים, הן מגופי השקעה סיניים ואמריקאיים והן ממשקיעים ישראלים פרטיים, וב-2015 השקיעה בין השאר ב-PlayBuzz וב-TalkSpace.
קרן plus ventures היא דוגמה מצוינת לאטרקטיביות הרבה של ההשקעות בסטארט אפים גם מבחינת מי שליבת פעילותו היא בתחומים אחרים לגמרי: הקרן שייכת לקבוצת מולדבסקי שהינה אחד העסקים המשפחתיים הוותיקים בישראל ובעיקר בתחום הנדל”ן. יוסי מולדבסקי, מי שמנהל את פלאס ונצ’רס (יחד עם דובי לחוביץ’), מחפש בעיקר עניין וערך מוסף בחברות שבהן הוא משקיע, וב-2015 סייע בין השאר ל-Rollout.io ול-Knwomail.
בכל הקשור להשקעה בחברות שנמצאות בשלבי התפתחות מתקדמים יותר בלטו ב-2015 סקויה, פיטנגו ו-Innovation Endeavors (כמו גם כרמל ונצ’רס).
פיטנגו של רמי קליש וחמי פרס היא אחת הראשונות בתחום של קרנות הון סיכון בישראל, ומשקיעה בסטארט אפים מאז 1993. סקויה היא חלק מקרן הון סיכון עולמית מצליחה (בין השאר הרוויחה סכום עתק בזכות השקעה בווטסאפ), ואילו Innovation Endeavors שב-2015 השקיעה ב-15 חברות שייכת ללא אחר מאשר אריק שמידט, לשעבר מנכ”ל גוגל.
קרנות הון סיכון מובילות נוספות
עוד קרנות הון סיכון מובילות בישראל הן אלה השייכות לתאגידים הגדולים: אינטל קפיטל, קומקאסט ונצ’רס, סיסקו אינווסטמנטס וסמסונג ונצ’רס – כל אחת מהן השקיעה ב-2015 ב-4-5 סטארט אפים ישראלים וכולן יחד מביאות לידי ביטוי מוחשי את ההערכה הרבה שלה זוכים המהנדסים והיזמים הישראלים בכל רחבי העולם.
מבחינת הערכת בעלי הסטארט אפים כדאי לציין גם את JVP שהקים אראל מרגלית (שבינתיים הפך לחבר כנסת מוערך) ואת ג’נסיס הוותיקה שחוגגת 20 שנות פעילות והשקעות מוצלחות.