גיוס הון ממשקיעים לסטארט אפ שלכם
גיוס הון ממשקיעים הוא אחד האתגרים המורכבים של כל סטארט אפ, ולמעשה גיוס כספים שאינו עולה יפה הוא אחד החסמים העיקריים בפני התפתחות סטארט אפים (שעפ”י מחקרים שונים סיכויי הצלחתם נעים סביב ה-5%).
סיבה אחת לקושי לגייס כסף היא ריבוי המיזמים המתחרים על כיסם של המשקיעים השונים, אבל בנוסף ישנן גם מספר טעויות אופייניות שעושים בעלי הסטארט אפים ואשר באופן טבעי מפחיתות במידה משמעותית את סיכוייהם לגייס את הכסף הדרוש.
גיוס הון ממשקיעים לא מתאימים
טעות נפוצה אחת במסגרת גיוס הון ממשקיעים היא פנייה למשקיעים לא מתאימים.
כך לדוגמה סטארט אפ בראשית הדרך עשוי לפנות לקרנות הון סיכון אשר משקיעות רק בחברות שכבר יכולות להציג מוצר עובד, ודוגמה אחרת היא של מיזם בתחום הסייבר אשר פונה לאנג’ל שמעדיף באופן מובהק השקעות בתחומים אחרים.
משקיעים לא מתאימים עשויים להיות גם כאלה שכן מעוניינים להשקיע בסטארט אפ בעל מאפיינים כזה שלכם, אולם אופיים אינו מתאים – בהקשר זה נהוג לדבר על “כסף חכם” לעומת “כסף טיפש”, כשהמונח הראשון מתייחס לכסף המגיע ממשקיע שמסוגל לספק ערך מוסף – למשל, קשרים או ידע – ולא רק כסף, ואילו המונח השני פירושו כסף המגיע ממשקיע שאינו בקיא בתחום הפעילות של הסטארט אפ.
אם הסטארט אפ שלכם זקוק רק לכסף, כמובן שאין שום סיבה לא לחפש גם “כסף טיפש”, אבל ישנם גם מקרים שבהם כסף שכזה גורם בסופו של דבר נזק וזאת משום שהוא גורם לבעלי הסטארט אפ לזנוח את החיפוש אחר משקיעים וכסף “חכם” ולא ליהנות מיתרונותיו.
במקרים אחרים מדובר באישיותו של המשקיע – ובפרט כשעל הפרק משקיעים פרטיים שרוצים לקחת חלק בניהול השוטף או לפחות להתוות את הדרך עבור הסטארט אפ, אבל החזון שלהם שונה לחלוטין מזה של בעלי הסטארט אפ.
ניסיון לגייס סכום לא נכון
טעות נפוצה אחרת במסגרת גיוסי הון ממשקיעים היא להגדיר יעד לא נכון – בין אם סכום כסף נמוך מדי ובין אם גבוה מדי.
קל להבין מדוע גיוס סכומי כסף נמוכים מדי הוא טעות, שהרי במקרה שכזה התפתחותו של הסטארט אפ עלולה להיות חלקית ובלתי מספקת עקב המחסור בכסף הדרוש (שהרי אי אפשר לחזור סתם כך לקרן הון הסיכון ולבקש תוספת, למשל) ובמקרים מסוימים אף עלולה להוביל לסוף הדרך מבחינת המיזם.
אבל גם ניסיון לגייס סכומים גבוהים מדי הוא טעות – בין אם הניסיון צולח ובין אם לאו: ראשית, ככל שהסכום המבוקש גבוה יותר, כך גדל הסיכוי לקבל תשובה שלילית, ושנית, ברוב המקרים נדרשת תמורה להון, וזאת בדמות מניות, וכך גיוס יתר של כספים עלול לדלל את אחזקותיו של בעל הסטארט אפ בשיעור גבוה מכפי שנדרש באמת.
קורס גיוס כספים לסטארט אפים
העובדה כי כי גיוס הון ממשקיעים הינו מיומנות המחייב ידע נרחב וכלים מדויקים, כמו גם כמובן ריבוי הסטארט אפים בארץ ועל כן באופן טבעי הצורך של יותר ויותר בעלי מיזמים שכאלה בידע והכלים הנ”ל, הובילה את היחידה ללימודי המשך של הטכניון לפתח קורס המוקדש לנושא זה.
הקורס, “גיוס כספים למיזמי סטארטאפ” שמו, מוצע בקמפוס התל אביבי של היחידה ללימודי המשך של הטכניון (קמפוס אשר שוכן במתחם שרונה), ומיועד באופן טבעי ליזמים הניצבים בפני גיוס הון, בין אם בטווח הנראה לעין ובין אם בעתיד המעט רחוק יותר.
בין השאר עוסק הקורס בזיהוי כשלים ואיתור חסמים בכל הקשור למימון לעסקים מתחילים ובפרט סטארט אפים, בהיכרות מעמיקה עם השחקנים העיקריים בתחום ההשקעות בסטארט אפים (אנג’לים, קרנות הון סיכון, חממות, הממשלה ועוד), בהקניית אסטרטגיות מתקדמות לגיוסי הון בכל שלב ושלב של התפתחות הסטארט אפ, בהגנה על קניין רוחני וכן ברישום פטנטים, ועוד.
תוכנית הלימודים מורכבת מ-7 מפגשים וכוללת בסך הכל 35 שעות לימוד אקדמיות.