איך גיוס הון לסטארט אפ הופך לפשוט
ישראל נחשבת, ובצדק, גן עדן ליזמים וגם “Start Up Nation”, אבל במקביל כדאי לדעת כי רק 1 מכל 25 חברות הזנק מתוך המאות שמוקמות מדי שנה מגיעה להצלחה – כך עפ”י מחקר עדכני של חברת IVC, שהגדירה הצלחה כאקזיט חיובי (כלומר שסכום המכירה עולה על סך ההשקעה בחברת סטארט אפ), מכירות בהיקף שנתי של לפחות 100 מיליון דולר או העסקת 100 עובדים ומעלה. אחת הסיבות שבגללן 24 מכל 25 מיזמים אינו מבשיל היא היעדר המשאבים הנחוצים למימון ההבשלה, כך שאין פלא כי גיוס הון לסטארט אפ הפך בשנים האחרונות לנדבך משמעותי במיוחד עבור כל יזם שרוצה לממש את חלומו.
מתי מגייסים?
גיוס הון לסטארט אפ עשוי להתבצע בכל אחד משלבי ההתפתחות שלו, משלב ה- Pre Seed וגם כשהמיזם כבר קרם עור וגידים ואפילו נהנה מלקוחות רבים ומכירות מרשימות אבל רוצה להתרחב עוד.
אחד המפתחות החשובים לגיוס כספים מוצלח הוא התאמת סוג המשקיעים אליהם פונים בכל שלב נתון למצבו של הסטארט אפ, ובנוסף חשוב מאוד להבין מהם בדיוק הצרכים של המיזם ובהתאם מהו סכום הכסף לו הוא זקוק (לכאורה גיוס הון רב יותר רק משפר את מצבו של הסטארט אפ, אך בפועל בקשת סכומי כסף גבוהים שלא לצורך גם מקטינה את סיכויי ההיענות וגם עלולה לחייב את היזם להעניק תמורה רבה מדי עבור ההשקעה ולמשל להיפרד מחלק נכבד מהמניות בחברה – תוכנית עסקית לסטארט אפ לא רק משפרת את הסיכויים לגייס את ההון הנדרש אלא גם עוזרת ליזמים להבין מה הם באמת צריכים).
ממי לגייס?
אחד המפתחות החשובים של גיוס הון לסטארט אפ הוא כאמור פנייה לגורמים המתאימים לכל שלב ושלב.
בשלב ה- Pre Seed יזמים רבים מגייסים הון מבני משפחה וחברים שמאמינים בהם וברעיון שלהם, גם כי קל יותר לשכנע אותם מאשר גופים גדולים או קרנות הון מימון וגם כי בדרך זו היזם יכול לשמור את השליטה בחברה בידיו באופן מוחלט או כמעט מוחלט. אופציה נוספת העומדת בפניו של סטארט אפ ישראלי היא הצטרפות לתוכנית האצה (“אקסלרטור”) – בתוכנית זו, שמהווה מעין חממה לפני חממה טכנולוגית של ממש, יוכל היזם לקבל סכום כסף צנוע למדי (סביב ה-20,000$), מעטפת לוגיסטית ועזרה בבחינת ההיתכנות הטכנולוגית והעסקית של הרעיון, כל זאת תמורת אחוזים בודדים מהחברה.
בשלב הבא, שלב ה- Seed, השקעה בסטארט אפ כבר מגיעה ממגוון מקורות, ובהם קרנות הון סיכון (לא כל הקרנות משקיעות בסטארט אפים בשלב זה, וחשוב לפנות רק לקרנות רלוונטיות), חממות טכנולוגיות (שמספקות בנוסף גם תמיכה טכנולוגית ולוגיסטית וכן משפרות משמעותית את הסיכויים לגייס הון מקרנות משמעותיות בשלבים הבאים), משקיעים פרטיים (אותם אנג’לים שבמקרים רבים גם תורמים ידע, ניסיון וקשרים חשובים) ובנקים.
גיוס הון לסטארט אפ שכבר עבר את שלב ה- Seed ונמצא ב- Round A (התחלת ייצור) מתבצע בעיקר מקרנות. המגוון הרחב של קרנות הון סיכון משחק לטובת היזמים, ובפרט משפרת את סיכוייהם העובדה כי בשנים האחרונות עלה במידה ניכרת שיעור הקרנות הזרות המחפשות סטארט אפ ישראלי ראוי.
על מה אסור לוותר במהלך גיוס הון?
גיוס הון לסטארט אפ הוא שלב הכרחי בהתפתחותו של כל מיזם ולמעשה מדובר ברוב המקרים במספר סבבים כאלה. חשוב מאוד להקפיד על המשך הפיתוח הטכנולוגי והעסקי גם כשיוצאים לגיוס כספים, וזאת על מנת לא לתקוע את הסטארט אפ (בעולם שכל הזמן רץ קדימה הדבר עלול לעלות לכם ביוקר – למשל תגלו שמישהו אחר כבר השלים פיתוח רעיון דומה לשלכם).
בנוסף, למרות הצורך בכסף והעובדה שלא תמיד ישנה בחירה אמיתית בין משקיעים, רצוי מאוד כן לחבור אך ורק למשקיעים ולגופים שרואים אתכם עין בעין את החלום שלכם.