back to Blog

איך מחפשים משקיע לסטארט אפ?

כל סטארט אפ עובר לא מעט תהפוכות בדרך להבשלה. המסלול כולל אתגרים רבים ואחד המשמעותיים ביותר שבהם הוא איתור משקיעים מתאימים. חשוב לזכור שהתחרות על ליבם וכספם של המשקיעים הפוטנציאליים קשה, ושבנוסף לא כל מי שמוכן להשקיע כסף ברעיון ובמיזם אכן יניב תועלת ויאפשר את המשך ההתפתחות. בעמוד זה תמצאו מידע שיעזור לכם למצוא את המשקיעים הנכונים, בזמן הקצר ביותר האפשרי.


סוגי משקיעים בסטארט אפים


הדבר הראשון שכדאי לדעת הוא שישנם מספר סוגים של משקיעים בחברות הזנק. לכל אחד מהסוגים דגשים מעט שונים, ולכן כשסטארט אפ מחפש משקיע זהו מידע רלוונטי. הסוגים העיקריים הם:

  • חברים ובני משפחה – המשקיעים הראשוניים ביותר נקראים FFF – ראשי תיבות של חברים (Friends), בני משפחה (Family) וטיפשים (Fools). בדרך כלל מדובר על גיוס הון עוד בשלב החלום הגולמי, והוא מתבצע על בסיס אמון ביזם עצמו ולאו דווקא בחברה שהוא הקים/מקים.

  • אנג’ל – אדם פרטי בעל ניסיון נרחב בתחום ההיי-טק ולרוב גם רזומה של השקעות מוצלחות בסטארט אפים בשלבים מוקדמים מאוד. חיפוש משקיעים מהסוג הזה עשוי לספק לצד הכסף גם ידע על בסיס הניסיון הרב של האנג’ל וקשרים משמעותיים.

  • קרן הון סיכון – גם קרנות מביאות איתן ניסיון ולרוב הן גם ייקחו חלק בהובלת הסטארט אפ (לאו דווקא בניהול השוטף אלא מבחינה אסטרטגית). במקרה כזה החיבור הוא פחות על בסיס אישי ויותר על סמך תוכנית עסקית מפורטת, מדויקת ומן הסתם מרשימה. התהליך עשוי להיות ממושך עקב הבדיקות המדוקדקות שעורכות הקרנות.

מימון המונים – היתרון העיקרי הוא שכל משקיע מסכן סכום כסף נמוך יחסית, ולכן קל יותר להניע אותו לפעולה. מצד שני נדרשים משקיעים רבים מאוד. עוד יתרון עבור חלק מהסטארט אפים הוא שהמשקיעים לא מעורבים בהתנהלות החברה. אופציה זו מתאימה כשיש רעיון מושך.

מחקר מקדים


עוד לפני שמתחילים לחפש משקיע לסטארט אפ, או מספר משקיעים כמובן, חשוב להשקיע במחקר מקדים. במסגרת המחקר יש לחפש תשובות מדויקות למספר שאלות חשובות: לכמה כסף אתם זקוקים (“כמה שיותר” היא תשובה רעה מאוד, משום שהיקף גיוס ההון משפיע גם על סיכויי ההצלחה של התהליך וגם על ההתנהלות בעתיד), האם אתם רוצים משקיע שגם יהיה מעורב בהתנהלות החברה ואם כן עד כמה, וגם למה בעצם כדאי להשקיע בכם.


חשוב להתעכב על השאלה האחרונה. למי שמקים סטארט-אפ ברור לגמרי שהוא מפתח מוצר חדשני שעומד לשנות את העולם, אבל משקיעים לא מחפשים בהכרח טכנולוגיות מרשימות – אלא מענה אפקטיבי לצורך מוכח. בהתאם לאורך כל התהליך של איתור משקיעים חשוב להתרכז בצורך שעליו הסטארט אפ מספק מענה.


הכלים שבאמצעותם מגייסים משקיעים


לצורך חיפוש משקיעים כדאי להכין מספר פריטים:

מצגת – קצרה (לא יותר מ-8-12 שקפים) וממוקדת (בלי טקסטים ארוכים מדי בכל עמוד). המצגת כוללת את הבעיה שהסטארט אפ אמור לפתור, את דרך הפתרון, את קהל היעד כולל פוטנציאל השוק, את היתרון שלכם על פני מתחרים, את האסטרטגיה, את הצוות והישגים אם כבר ישנם כאלה (למשל זכייה בתחרויות).

תקציר מנהלים – עמוד אחד שמיועד למנהלים עסוקים.

מייל ראשוני – מייל שנועד להציג אתכם ובעצם לפתוח עבורכם את הדלת של המשקיע. חשוב לנסח פנייה מנומסת ועניינית (בלי אינספור שמות תואר אלא בעיקר עובדות), ובעיקר כזו שמבהירה מיד מה בעצם אתם רוצים ולמה כדאי למשקיע להמשיך להכיר אתכם.

מסמך שאלות תשובות – מסמך שמרכז שאלות נפוצות ואת התשובות עליהן.
חשוב לקחת בחשבון שרוב התגובות תהיינה סירוב, בין אם מנומס ובין אם התעלמות. כדאי לנסות למנף גם אותן לטובת התהליך ולבקש (בנימוס) פידבק – וכך לשפר את כל הכלים הנ”ל וגם באופן כללי את ההתנהלות של הסטארט אפ.