back to Blog

דמותו של סטארטאפיסט מצליח

צעירים רבים חולמים להפוך לסטארטאפיסטים, ואפשר להבין אותם: סטארט אפ הוא מקום שבו ניתן להגשים חלומות ואפילו לשנות את העולם, ובדרך להרוויח סכומי כסף גבוהים במיוחד ולעבוד עם אנשים איכותיים מאוד. באופן טבעי נשאלת השאלה האם יש קווי אופי משותפים לאותם יזמים שכבר הגשימו את החלום הנ”ל – ויש גם תשובה, והיא “כן, אבל…”

מי שינסה לחבר את כל הסטארטאפיסטים הישראלים שהצליחו (בהנחה שניתן להסכים לגבי ההגדרה של “הצלחה”) על מנת ליצור פרופיל של סטארטאפיסט מצליח יגלה לא מעט הבדלים ביניהם ואפילו סתירות מסוימות בקווי האופי שלהם ובנסיבות חייהם – כך למשל יש כאלה בעלי השכלה רחבה מאוד (כולל תואר שני בתחום רלוונטי באוניברסיטה אמריקאית יוקרתית) וכאלה שבקושי סיימו תיכון – אבל יש גם דמיון בלתי מבוטל.

אופטימיות בלתי נלאית

אחד המרכיבים החשובים ביותר באישיותו של כל סטארטאפיסט הוא אופטימיות – והרבה ממנה. לצד האופטימיות חשובה מאוד גם ההתמדה: סטארטאפים, מטבעם, צריכים לצלוח לא מעט מהמורות בדרך להבשלתם ולמצב שבו הם מייצרים מוצר שנהנה מביקוש ער. על מנת לדלג מעל לכל אותן מהמורות, שחלקן נראות במבט ראשון בלתי עבירות, חובה להיות בעלי אופטימיות ויכולת התמדה, וגם להאמין שהבלתי אפשרי – אפשרי.

יסודיות                                     

כל חברת סטארט אפ נוצרת מרעיון, ובפרט רעיון שמציע פתרון לבעיה קיימת שמציקה לרבים. אבל כדאי כמובן שהרעיון יהיה חדשני, שכן אם כבר קיים מוצר דומה בשוק אין באמת טעם להקים חברת הזנק – וזו רק דוגמה אחת מיני רבות ליסודיות הנדרשת מיזם המקים סטארט-אפ וחייב לוודא מעל לכל צל של ספק שהפיתרון שלו אכן חדשני ועוד דברים רבים לאורך הדרך.

הבנה עסקית

לא די להיות בעל רעיונות מקוריים, חובה להבטיח כי הם אכן ניתנים למימוש. היכולת ליצור חיבור מדויק בין יזמות עסקית לרעיונות ערטילאיים היא נדבך חשוב נוסף באישיותו של הסטארטאפיסט המוצלח, ובהתאם, על מנת לוודא היתכנות, כדאי מאוד להכין תוכנית עסקית בשלב מוקדם מאוד בחיי הסטארט-אפ, אפילו לפני שפונים למשקיעים פוטנציאליים במסגרת גיוס ההון הראשוני.

פריק קונטרול שיודע לבזר סמכויות

לכאורה מדובר בסתירה, אבל מצד אחד סטארטאפיסט מצליח הוא כזה שיודע בכל רגע נתון מה קורה בחברה מכל בחינה שהיא – טכנולוגית, פיננסית, משפטית, שיווקית וכו’ – ואילו מצד שני הוא גם חייב לדעת להאציל סמכויות ולשכור אנשי מקצוע איכותיים שישלימו אותו במקומות שבהם הוא פחות מצטיין (כך למשל מי שניחן ביכולות טכנולוגיות גבוהות אך כישורי המכירה שלו לוקים בחסר חייב לדעת לוותר ולא לעסוק בכך אלא לשכור אנשי מקצוע מיומנים ואיכותיים שמתאימים לעבודה בסטארט אפ).

אמונה  – אבל לא עיוורת

יזם בתחום ההייטק חייב להאמין במוצר אותו הוא מפתח, שהרי אם הוא עצמו לא יאמין בכך אף אחד לא יחבור איתו למסע החתחתים שאת סופו אין דרך לדעת – אבל אסור שתהיה זו אמונה עיוורת. חובה לשקול בכל שלב ושלב האם אכן ניתן לממש את הרעיון, האם תנאי השוק הרלוונטי מתאימים ועוד ועוד בדיקות שרק אם הן מצביעות על פוטנציאל אמיתי ממשיכים במסע.

לא יכול בלי זה

סטארטאפים אמיתים הם כאלו שפשוט לא יכולים בלי זה: בלי הריגוש שביצירת משהו חדש, בלי העבודה המטורפת מסביב לשעון, בלי להגיע עם ברק בעיניים אל משקיעים פוטנציאליים כדי לרתום אותם להאמין בחזון שלהם, בלי להדביק בהתלהבות שלהם גם את האנשים אותם הם שוכרים ובלי לפתח שלב אחר שלב מוצר חדשני ומהפכני.

הרכיב הזה באישיות, שיש המגדירים אותו גם כשיגעון או כדיבוק במובן מסוים, הוא כמובן קריטי – שכן בלעדיו הסיכוי כי אדם יצלול ביודעין אל העולם המטורף של הסטארט-אפים נמוך.