back to Blog

מהי יזמות עסקית?

לרבים מאיתנו יש רעיונות בתחומים שונים, ואפילו רעיונות טובים שיכולים להפוך את העולם לטוב יותר – אולם מעטים מנסים לממש את החזון ומספרם של אלה שלא רק מנסים אלא גם מצליחים להפוך רעיון ערטילאי למציאות ממשית נמוך עוד יותר. הדרך משלב הרעיון אל שלב הביצוע ואל הקמתו של עסק ארוכה ורבת מכשולים ומהמורות, ועל מנת לצלוח אותה יש צורך בידע נרחב, תכונות אישיות חשובות ובלא מעט מקרים גם במשאב יקר ערך נוסף, כסף.

התכונות הנדרשות מיזם עסקי

יזמות עסקית, חשוב להדגיש, אינה מתאימה לכל אחד. רוב בני האדם שונאים סיכון ונרתעים מאי ודאות, בעוד יזמים, מטבעם, נדרשים להסתכן ולעבור תקופות בלתי מבוטלות בתנאי אי ודאות ממשית – כך שגם אנשים בעלי רעיונות מבריקים לא בהכרח יהפכו ליזמים מובילים.

התכונה הבסיסית שבלעדיה לא תיתכן יזמות עסקית היא אמונה: אם אתם לא מאמינים ברעיון שלכם וביכולת שלכם להוציאו אל הפועל, אף אחד לא יאמין בכם. מצד שני, אמונה עיוורת וביטחון עצמי מופרז עלולים אף הם לגבות מחיר יקר, ועל כן מומלץ להתייעץ עם בני משפחה, חברים או מכרים שאתם יודעים כי לא יהססו להגיד לכם את האמת – ובכל מקרה לא לאבד את האמונה בעצמכם.

בנוסף לאמונה בעצמכם וברעיון, וכאמור ליכולת להתמודד עם אי ודאות, רצוי להצטייד גם בנחישות שתאפשר לכם להתמודד עם כשלונות בדרך אל היעד.

עוד מרכיב שעשוי להוות את ההבדל בין הצלחה לכישלון הוא יכולת לבחור שותפים, ובפרט כאלה שאפשר לסמוך עליהם בעיניים עצומות וששיתוף פעולה איתם יוצר סינרגיה רבת עוצמה.

האם כדאי ללמוד יזמות עסקית?

ידע הוא כוח, ויזמות היא תחום ידע בפני עצמו כך שאך טבעי הוא כי מוסדות לימוד רבים יציעו קורסים בתחום היזמות העסקית.

מצד שני, רובנו ככולנו מכירים סיפורי הצלחה רבים שמאחוריהם עומדים יזמים שלא למדו יזמות עסקית או מנהל עסקים בצורה מסודרת, ובסופו של דבר הקמת חברת סטארט אפ או כל חברה אחרת אפשרית הרי גם ללא תעודה פורמלית המעידה על הכשרה כזו או אחרת – כך שהמלצה חד משמעית אין, אולם כדאי כן לשקול את האופציה של לימודים. הסיבה העיקרית לכך היא שקורס איכותי תמיד יכול להקנות לכם כלים נוספים, מבט מזווית אחרת על פעילות עסקית, לעתים גם קשרים עם יזמים אחרים בתחילת דרכם ובאופן כללי לקדם אתכם בדרך אל היעד, פתיחת עסק משגשג.

קורסי יזמות עסקית מוצעים במסגרת מט”י (מרכזי טיפוח יזמות בחסותו של משרד התמ”ת הפרושים ברחבי הארץ), במכללות ייעודיות לתחום זה (דוגמת YZM או ISEMI) וכן ניתן ללמוד את התחום כהתמחות במסגרת מסלולי תואר ראשון במנהל עסקים או בכלכלה וניהול.

כסף, כסף, כסף

בנוסף לתכונות אישיות ולידע (הן בתחום בו אמור לפעול העסק והן בתחומי היזמות וניהול עסקים) ברוב המקרים לשם הקמת עסק נדרשת גם השקעה כספית, ולעיתים אפילו של סכומים גבוהים (ובפרט כמשדובר בסטארט אפ, שהקמתו והבשלתו אורכות זמן רב יחסית).

מקורות המימון יכולים להיות מגוונים, ואחד המרכיבים החשובים של יזמות עסקית הוא היכולת לגייס כספים מהמקורות האופטימליים ביותר עבור הרעיון הספציפי.

אופציה אחת היא מימון עצמי, בין אם של היזם עצמו ובין אם של בני משפחה המאמינים בו. זוהי כמובן הדרך הפשוטה ביותר אולם ברוב המקרים הסכומים אותם ניתן לגייס כך מוגבלים.

יזם בתחום ההיי-טק שמקים סטארט אפ יכול לפנות אל קרן הון סיכון המתמחה בהשקעות בחברות מעין אלה, ולשכנע את אנשיה כי הפוטנציאל של העסק שלו מצדיק השקעה.

עוד דרך איכותית של גיוס הון ראשוני היא באמצעות לאומי טק – בחירה באופציה זו מאפשרת לא רק קבלת מימון להקמת העסק אלא ליווי מקיף ורב ערך.